Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Polli aedade mahlaõuntest rändab suur osa Poola (2007-10-10 07:28:30)


Kui enamasti on eestlased harjunud, et Poolast tuuakse õunu siia, siis tänavu veetakse ubinaid ka vastupidises suunas.

 

Poola lauaõunu impordivad Eesti kaubandusketid endiselt ja sealsetele poelettidele meie õunad niipea ilmselt ei jõua. Küll aga viiakse sel aastal Poola mahlaubinaid, mida müüakse seal otse tehastele.

 

Pollis asuva aiandusuuringute keskuse juhataja Ave Kikase sõnul on Eesti eksporti soosinud Poola õunaaedu kevadel tabanud külmakahjustused, mille tõttu tuleb sealt vähem saaki kui tavaliselt. «Teiseks on Eesti õunad hapukamad ja sobivad mahlaks paremini,» lausus ta.

Sobivat olukorda otsustas ära kasutada Karksi valla ettevõtja Kalle Rebane, kelle osaühing Solveiko vedas seni õunu Eestisse.

 

«Et kevadel võtsid öökülmad Poolas osa õisi ära, on hind seal soodne,» põhjendas Rebane.

 

Kogust veel ei tea

Praegu õunakorjamine alles käib ja seetõttu ei osanud Rebane täpselt öelda, kui palju ta ubinaid eksportida suudab.

 

«Eestis kasvatatakse õunu nii vähe, et sealse nõudluse rahuldamiseks meie toodangust niikuinii ei jätku,» ei näinud firmajuht kogustele piire. «Palju sõltub sellest, kui palju on inimestel õunu tuua ja kas ilm lubab neid korjata, aga tõenäoliselt viime Poola tänavu 200—300 tonni.»

 

Sellest kogusest vähemalt 50 tonni tuleb Polli aiandusuuringute keskusest, ülejäänu ostab Solveiko kokku kohalikelt inimestelt ja toob Rõngu õunaaedadest.

 

Eksportida on kasulikum

Polli tootmisjuhi Villu Võsa sõnul on Poola soodsa hinna ja mugavuse tõttu tänavu aiandusuuringute keskuse mahlaõuntele peamine sihtkoht. Sinna veetakse rohkem kui kolmandik saagist.

 

«Poola minevate õunte kilo eest saame käibemaksu arvestamata 1.40 krooni ehk mõnikümmend senti rohkem, kui kohalikud mahlatootjad suudavad maksta,» rääkis Võsa. «Samuti ei pea me veole kulutama, vaid auto tuleb õuntele meie lattu järele.»

 

Enamik Polli 180-tonnisest saagist jääb siiski kodumaale. Nagu varem kokku lepitud, müüakse 40 tonni mahlaõunu Võhu Veinile ja ülejäänu Kadarbiku talule. Võsa sõnul suudab muu hulgas mahla ja smuutisid valmistav köögiviljatalu maksta isegi rohkem kui Poola tööstused, ent seal võetakse korraga vastu suhteliselt väike kogus.

 

Peale 130 tonni mahlaõunte korjatakse Polli aedadest 50 tonni lauaõunu, mis leiavad Tallinna Kaubamaja ja ühe vahendusfirma kaudu sööja kodumaalt.

 

Kalle Rebane ei osanud öelda, kas ta müüb õunu Poola mahlatööstustele ka järgmisel aastal, sest pole teada, milline olukord siis valitseb.

 

Ettevõtja selgitust mööda ei sõltu äri võimalikkus mitte ainult Poolas makstavast hinnast, vaid ka sellest, kui suured on veokulud ja kui kõrge on kilohind Eestis.

 

«Aga kui suudame pakkuda Poolas õunu sama tasu eest, mida tööstused kodumaistele kasvatajatele maksavad, ei keela meid keegi sinna eksportimast,» sõnas Rebane.

 

ARVAMUS

Villu Võsa, Polli aiandusuuringute keskuse tootmisjuht

“Tänavu on mahlaõuntele lihtne ostjat leida. Kui meil Poola müümise võimalust poleks, oleksime saanud saagi ka siin ära müüa.”

 

Allikas: ajaleht Sakala  09.10.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.