Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eriskummaline sügis pakub ande (2007-10-07 06:25:29)


Kuigi suvi lõigati septembri algul läbi kui noaga, on vihm ja üksikud soojarekordeid löönud päevad pannud metsas seened vohama, vaarikad teist saaki andma ning pikendanud rooside ja värvikirevate sügislillede õiteaega.

 

Kolmapäeva hommikupoolikul oli Rassi metsa vahel siin–seal märgata seisvaid autosid. Kas tõesti seenelised?

 

Kabala metsaülem Elor Ilmet tunnistas, et suvel oli metsast võtta vaid üksikuid kukeseeni. Riisikad, mille hooaeg algab tavaliselt augusti keskel, pistsid kübarad samblast välja alles septembri lõpul. «Abikaasa käis pühapäeval seenel, korv sai kohe täis ja et rikkalikku saaki metsast välja tuua, võttis ta appi jope,» ütles ta.

 

Et oma sõnu kinnitada, viis Ilmet ajakirjanikud otse metskonnamaja tagant algavasse metsa. Vaid veerand tunniga kogunes korvi paari kastme jagu seeni.

 

Noored puravikud, pisikesed, keskmised ja suuremad riisikanupud, võiseened ja paar suurt sirmikut. Mis kõige huvitavam – kõik ilma ühegi ussiauguta. «Väga imelik sügis,» lausus Ilmet. «Seenele tasub tulla, kuniks soojad ilmad kestavad.»

 

Ainus, mis seenekorjajat segab, on metsaalust kattev seenekarva pruuni–kollase–oranžikirju lehevaip.

 

Zooloogia ja Botaanika Instituudi mükoloogiaosakonna vanemlaborant Mall Vaasma ütles, et seente suured viljakehad on otseselt seotud ilmastikuga. «Nähtavasti on soe niiske aeg seente kasvule soodne,» lausus ta. «Sellele lisab eripära, et siiani sellist soodsat aega polnud.»

 

Põhjuseks, miks enamjaolt on praegu korjatud seened ussiaukudeta, nimetab Vaasma asjaolu, et ju siis on kärbsed ja sääsed, kes seentesse munevad, oma tegevuse lõpetanud – nende hooaeg on läbi. «Päris kõik seened puhtad ikka pole, kuuseriisikad näiteks ja mõni puravik on ka ussitanud olnud,» lisas ta.

 

Paidelane Marju Reismann üllatus meeldivalt, kui avastas sügiseses aias suured punased vaarikad. «Seda on küll juhtunud, et päris hilja mõni üksik väike mari põõsas on, aga et kobarate kaupa suured magusad vaarikad oktoobris valmivad, ei mäleta,» ütles ta.

Et lisaks marjadele oli vaarikavarte küljes hulgaliselt õisi ja rohelisi vaarikaid, lootis Reismann, et soojad ilmad kestavad ja saaki koguneb juurde.

 

Allikas: ajaleht Järva Teataja 06.10.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.