Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Punapõskne kuremari (2007-10-07 06:16:16)


Hästi säilivad jõhvikad on tervislik täiendus vitamiinivaesele talvemenüüle –oktoobris on nende korjamiseks tavaliselt parim aeg.

 

Parim aeg jõhvikate ehk kuremarjade korjamiseks on hilissügisel enne esimesi öökülmi, kui marjad on tumepunased ja küpsed, aga siiski veel täiesti kõvad. Selles staadiumis sisaldavad jõhvikad rohkesti suhkrut ja säilimiseks vajalikku bensoehapet, pooltoorestele marjadele omane kibekas maitse on aga kadunud. Ka on marjades maksimaalsel määral õun- ja sidrunhapet ja looduslikku tarretajat pektiini, mis samuti pikendab säilivust.

 

Jõhvikas on hea looduslik tervistaja – mõjub hästi seedimisele, ravib põiehaigusi, alandab vererõhku. Jõhvikamahl leevendab külmetust, kurguvalu võib aga tohterdada purustatud marjade ja mee seguga.

 

Sügisel korjatud täisküpsed kõvad marjad säilivad kevadeni jahedas kuivas keldris korvis või õhuvahedega kastis. Marjad võib üle kallata keedetud ja jahutatud veega ning hoida kaanega kaetult külmas kohas. Kaanega karpi pandud kuivad marjad säilivad külmkapis kuni neli nädalat. Külmutada võib jõhvikaid väikestes õhukindlalt sulguvates külmutuskottides võikarpides nii tervelt kui ka puruks vajutatult või sauseguriga töödeldult.

 

Talvel korjatud külmunud jõhvikad tuleks kiiresti koju toimetada ja enne ülessulamist kohe uuesti sügavkülma panna. Kevadeni kasvukohal talvitunud marjade maitse on sügisesega võrreldes mahedam ja magusam, kuid looduslike säilitusainete vähenemise tõttu säilivad niisugused marjad värskelt suhteliselt lühikest aega.

 

Pumised jõhvikad

2 dl täisküpseid kõvu jõhvikaid, 1 munavalge, 200 g tuhksuhkrut.

Loputa puhtad marjad sõelal veega üle, patsuta ja rulli kahe köögipaberi vahel täiesti kuivaks. Klopi munavalge kahvliga voolavaks, kuid veel mitte vahuseks. Sega marjad munavalgega läbi.

Sõelu pool suhkrut suure supitaldriku keskele. Võta vahukulbitäis marju, lase üleliigne munavalge ära tilkuda ja raputa marjad üle kulbiääre võimalikult hõredalt suhkrusse. Sõelu marjadele uus suhkrukiht ning liiguta marju kuivade käte või kahvliga paksu suhkrukihi tekkimiseni.

Tõsta kahvli või lusikaga ühe kihina kuivama ja töötle järgmised marjad.

Lase täielikult kuivada, lao paberiga eraldatud kihtidena karpi ja hoia kuivas kohas. Parima maitse saavutavad marjad kolmandal päeval.

 

Šokolaadi-jõhvikakook

100 g võid või küpsetusmargariini, 0,5 dl suhkrut, 2 dl kaerahelbeid, 1,5 dl jahu. Täidiseks 1,5 dl

35% rõõska koort, 50 g võid, 1,5 dl heledat siirupit, 200 g Fazeri tumedat plokkšokolaadi, 3 dl jõhvikaid. Lisandiks vahustuvat kooreasendajat või vahustuvat vanillikastet.

Sulata või ja lase jahtuda. Sega juurde jahu, kaerahelbed ja suhkur. Kata tainaga 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi ja pooles kõrguses ka seinad. Toesta need mitmekordse fooliumiribaga ja küpseta 200° juures 10 minutit. Lase koor, või ja siirup pideva segamise juures korraks keema tõusta; tõsta pliidilt ära. Lisa šokolaaditükid ja sulata need segades. Kalla segu küpsenud koogipõhjale ja raputa kohe jõhvikad peale. Lase jahedas tarduda vähemalt viis tundi või järgmise päevani.

 

Jõhvikasmuuti

1 portsjoniks 1,5 dl vanillijäätist, 1 dl külmutatud jõhvikaid, 0,75 dl suhkrut.

Töötle jõhvikad ja suhkur sauseguriga püreeks ning seejärel koos veidi pehmenenud jäätisega ühtlaseks ja kohevaks. Kalla klaasi ja serveeri kohe. Muidugi võib smuutit teha ka uue saagi värsketest marjadest.

 

Õuna-jõhvikatšatni

1 kg kõvu hapusid õunu, 0,5 kg jõhvikaid, 4 dl suhkrut, peotäis rosinaid, 1 sibul, 2 dl 5% äädikat, 1 tl soola, 2 tl karrit, 1 tl jahvatatud ingverit, 2 tl sinepipulbrit, näputäis Cayenne’i pipart.

Pane tükeldatud õunad ja sibul koos marjadega keedunõusse, lisa suhkur, sool, rosinad ja äädikalahus. Hauta väikesel kuumusel 30 minutit. Lisa vürtsid, hauta veel 30 minutit ja tõsta otsekohe kuumadesse purkidesse. Kasuta praetud või grillitud liha lisandiks.

 

Paks jõhvikakissell

0,5 l jõhvikaid, 1,5 l vett, 3 dl suhkrut, 5 triiki sl kartulijahu, 1 dl vett.

Keeda marju 5 minutit või kuni need on pehmenenud. Suru läbi sõela või püreeri muul viisil. Lisa suhkur ja lase 5 minutit vaikselt haududa. Sega kartulijahu veega ning lisa peene joana pliidilt äratõstetud kisselli hulka, seda ringikujuliselt segades. Pane anum uuesti pliidile ja hoia väikesel kuumusel, kuni esimesed mullid hakkavad tõusma ka keedunõu keskelt.

Tõsta pliidilt ja jaga kohe serveerimiskausikestesse, naha moodustamise ärahoidmiseks raputa pinnale kiht kristallsuhkrut. Paku juurde tupsuke vahukoort või kohupiimavahtu.

 

Allikas: www.tarbija24.ee 06.10.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.