Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Veel on lillesibulate istutusaeg! (2007-10-06 07:13:23)

 

Lillesibulate istutamisel kehtib kuldreegel: sibul istutakse tema suurima läbimõõdu järgi kolmekordsele sügavusele. Näiteks kui tulbisibula läbimõõt on kõige paksemast kohast 5cm, siis istutakse ta vähemalt 3x5=15cm sügavusele mulda. Kui sibul istutatakse mulda istutuskorviga, siis jälgida, et korvi põhi satuks kindlasti sama sügavale, st. 15cm.


Lillesibulad istuta plastist istutuskorvidesse, see säästab nende hävitamist vesirottide e. mügride poolt. Lisaks on neid hiljem lihtsam gruppidena ka maa seest üles leida.


Nartsissisibulate parim istutusaeg on august. Augustis istutades jõuavad nad korralikult enne talve juurduda. Nartsissid armastavad raskemat savisemat mulda. Nartsisse pole vaja istutada mügride eest kaitsmiseks istutuskorvidesse, sest mügrid nartsissisibulaid ei söö.

Mügrid on eriti maiad tulbisibulate järele.

 

Lumi- ja märtsikellukeste sibulad istutada mulda esimesel võimalusel pärast nende muretsemist, kuna sibulad on väga õhukese kestaga ja kuivavad ruttu.


Sama kehtib ka liilia- ja püvilillede sibulate puhul. Nende sibulatel pole kaitsvat soomuste kihti üldse. Seetõttu müüakse nende sibulaid pakendites saepuru sees. Püvilillede ja liiliate sibulad istutada viljakasse ja hästi vett läbilaskvasse mulda. Sibulad ei talu liigniiskust.

Tulpide ja krookuste parim istutusaeg on septembris ja oktoobri alguses.

 

Hüatsinte tuleks istutada oktoobris. Hüatsintidele ja tulpidele meeldib, kui neid võetakse mullast välja igal aastal.


Sibulate kuivatamine ja puhastamine igal suvel aitab avastada ohtlikud sibulad. See võimaldab hävitada haiguskoldeid ja kahjureid.

 

Krookused ja nartsissid võivad maas olla 3-5 aastat.

 

Lumi- ja märtsikellukesed kasvavad aastaid muretult samal kohal. Neid kaevatakse üles vaid paljundamise eesmärgil. Peale eelnimetatud sibullillede on veel palju huvitavaid sibul-, mugulsibul- ja mugullilli: kirgaslill, valevlill, sügislill, lumekupp, linnupiim, koerahammas, siniliilia, kobarhüatsint, anemoon, keelikliilia jt. Kõikide nende istutamis- ja kasvatamisjuhendeid on võimalik lugeda tootepakendilt.

 

Allikas: www.hortes.ee.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.