Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vastupidavad toataimed koju ja kontorisse (2007-10-06 07:12:11)

 

Toataime valimisel tuleb eelkõige arvestada, milliste valgustingimustega ruumi kavatsetakse taim paigutada. Tavaliselt on elu- ja tööruumid vähese valgusega ja talvisel perioodil hästiköetud. Aknast eemal toanurgas olemist ei kannata lisavalguseta välja ükski taim. Lisavalguse andmiseks toataimedele on kaupluses saadaval spetsiaalse valgusspektriga taimelambid. Neid saab paigaldada nii lakke taime kohale kui ka seinale.

 

Pimedamasse ja sooja ruumi taime valides võiks teada, et mida tumerohelisemad on taime lehed, seda paremini talub ta varjulisemat kasvukohta. Eriti vastupidavad sellises ruumis on toalilled, mille tumerohelistel lehtedel on ka tumepunane varjund: ääris-draakonipuud, kummi-viigipuud, tiigerlehikud, filodendronid. Mustjasroheliste läikivate lehtedega sulgvõhk on erakordselt vastupidav ja väga nägus toataim, mis sobib oma huvitava välimuse tõttu nii modernsesse kui ka vanamoelisemasse interjööri.

 

Taimede lehti katsudes tunneme, et mõnel on need paksemad kui teistel. Paksude nahkjate lehtedega taimed säilitavad taimeorganites hästi vett ja neid ei ole vaja väga tihti kasta. Pigem meeldib neile vahepeal mulla läbikuivamine. Selliste taimede puhul ei pea 3-4 nädalat puhkusel viibija naabritädi kastma kutsuma. Tavaliselt on sellised taimed pärit kõrbe- või poolkõrbevöönditest. Selliste taimede hulka kuuluvad erinevad havisaba liigid ja sordid, tääkliiliad ehk yuccad, turdlehed, aaloed, piimalilled, kaktused jt. paksulehelised ehk sukulendid.

 

Ka õitsvate taimede hulgas on palju vastupidavaid liike, mis rõõmustavad meid õitega väga pika perioodi jooksul. Väga populaarseks muutunud orhidee kuuking on samuti taim, kelle kastmise võib mõneks ajaks pigem unustada. Kahju võib talle teha hoopis iga nädal hoolega kastmine. Liigkastmisest kipuvad taimed tihedamini välja surema kui kuivades.

 

Vastupidavad ja pikka aega õitsevad taimed on ka gusmaaniad, vriisead, tillandsiad ja flamingolilled.

 

Kui taimed on hästi valgustatud, õigesti kastetud, hästi väetatud ja õigel ajal suuremasse potti ümber istutatud, siis näevad taimed terved ja ilusad välja.

 

Parim aeg toataimede ümberistutamiseks on kevadperiood alates veebruarist. Kaks nädalat peale ümber istutamist hakatakse taimi väetama. Toataimedele mõeldud väetisi on saadaval väga palju nimetusi. Igal pudelil on etiketil kirjas, kui tihti ja millises kontsentratsioonis väetiselahust taimedele lisada.

 

Loe alati etiketti! 

 

Allikas: www.hortes.ee.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.