Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lõppesid Sillamäe radioaktiivjäätmete hoidla II etapi tööd (2004-11-09 12:50:23)
9. novembril kell 12.00 tähistatakse pidulikult Sillamäe radioaktiivsete jäätmete hoidla sulgemisega seotud keskkonnakaitselise saneerimise II etapi lõpetamist.
Jäätmehoidla vahekatte ja lõppkontuuri rajamist tervitab kohapeal ka keskkonna.minister Villu Reiljan.

Sillamäe Radioaktiivsete Jäätmete Hoidla asub Ida-Virumaal Sillamäe linna lääneosas vahetult Soome lahe kaldal. Hoidla hõlmab ligi 40 ha suuruse territooriumi ning sisaldab u 12 miljonit tonni uraanitootmise jääke ja põlevkivituhka, mis on ladustatud sinna alates Nõukogude Liidu salajase uraanitehase käikulaskmisest 1948. aastal.
Selleks, et vältida sealt tuleva reostuse sattumist merre , hoidla suletakse. Jäätmehoidla sulgemine on aastatepikkune protsess, mis kokku kestab kuus aastat (2001-2007) ja viiakse läbi kolme etapi kaudu.

Aastatel 2001-2003 tugevdati I etapi raames hoidla merepoolne tamm kaldakindlustuse ja raudbetoonvaiade vööga. Jäätmehoidlasse imbuva vee kõrvalejuhtimiseks rajati diafragmasein ja juurdepääsutee tarvis tehti trenaaz'.

9. novembril tähistatava II etapi tööde lõpetamise tulemusel kaeti jäätmehoidla vahekattega ning see sai laugja mäe kuju. Vahekate ja lõppkontuur rajati mitmesugusest pinnasest ning põlevkivituhast. vahekatte rajamiseks kogu 52 ha suurusele territooriumile paigaldati ümber peaaegu kaks miljonit m³ materjale. Vahekatte maksimaalne paksus on 13 m. Jäätmehoidla kõrgus on praegu 36 m üle merepinna.

Alustatud on juba ka viimase, III etapi töödega, mille raames rajatakse jäätmehoidlale veekindel lõppkate. Viimane koosneb viiest erinevastt pinnasekihist.
Isoleerkihina kasutatakse savikat moreeni, drenaaz'ikhina kahesuguse terastikulise koostisega paekivikillustikku, külmakaitsekihina saviliiva ja liivsavi ning kasvukihina huumust sisaldavat kasvupinnast. Katte paksuseks tuleb 2,3 m. Lõppkatte maht saab olema ca 1,2 miljonit m³. Lõppkate valmib 2007. aastal.

Sel aastal on III etapi osas tehtud juba isoleerkihis kasutatava savika moreeni geotehnilised uuringud Narva karjääris ja katsetatud kasutatavaid materjale, seadmeid ning paigaldustehnoloogiat nn katseväljakul.

Töid tehakse Põhjamaade abirahadega Põhjamaade Keskkonnaprojektide Rahastamise Korporatsiooni (NEFCO) kaudu, kaasfinantseerija on Eesti riik Keskkonnainvesteeringute Keskuse ja Riikliku Investeeringute Programmi kaudu. Kuueaastase protsessi kogumaksumus on 312 milj. krooni.

Tööde teostaja on riigihanke korras AS ASPI. Vahekatte ja lõppkatte ehitusprojekti koostas Saksa firma Wismunt GmbH, kes teeb ka ehitusjärelevalvet. Sillamäe radioaktiivsete jäätmete hoidla sulgemist korraldab AS Ökosil.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.