Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Looduse õpperada toob läbi metsa (2007-10-04 05:41:07)


Kuidas näeb välja loduheinamaa, milline on vääriselupaik ja mis tunne tekib 170aastaste põlismändide all, seda võib kogeda, kui võtta jalge alla Kärsus mihklikuus valminud looduse õpperaja.

 

Pärnumaa kutsehariduskeskuse (PKHK) algatusel rajatud ja Tihemetsa õppekohas metsandusõpet toetav puna-valge märgistusega 23 vaatluspunktiga rada sobib ka pühapäevameeleolus looduses matkajatele. Teejuhti ei pea olema, sest teabetahvlid annavad sõnas ja pildis teada, miks üks või teine koht on vaatamisväärne.

 

Looduse õpperada algab Kärsu külast Tihemetsa metskonna juurest ja keerab tagasi Rahujärve kaldalt. Olenevalt soovist võib valida kas 3,8- või 5,5kilomeetrise raja, arvestades selle rahulikus tempos läbimiseks paar tugevat tundi.

 

PKHK metsandusosakonna esimese kursuse õpilased, Tartust pärit Taivar Kukk ja Tõrvast pärit Rivo Tootmaa möönsid, et neile on erialaselt kasulik tutvuda õpperajal metsatüüpidega, saada ülevaade metsatöödest.

 

“Aga kingadega ei maksa rajale tulla, tuleb ikka veekindlad jalatsid panna,” mainis Taivar Kukk, viidates raja märjemale alale, loduheinamaale.

 

Tagasi Tihemetsa-Kärsu kruusateel võib imetleda Voltveti paruni 1885. aastal ehitatud metsamõisa peahoonet, milles paikneb metskonna kontor.

 

“Metsanduse õppest lähtudes on õpperada väga oluline, sest annab võimaluse paremini erinevate ainete praktikaid korraldada,” rääkis PKHK Tihemetsa õppekoha metsandusoakonna juhataja Marje Kask. “Näiteks dendroloogiatunnis saab rajal tundma õppida puuliike ja nende omadusi, metsatüpoloogia aines metsakasvukohatüüpe, botaanikas metsataimestikku. Nii et see õpperada on nagu valmis õppevahend, mida saab kasutada teooriatundide näitlikustamiseks ja mitmekesistamiseks.”

 

Kask soovitab looduse õpperada kasutada kolleegidel üldhariduskoolidest, sest see sobib loodusõpetuse, bioloogia, keskkonnakaitseainete õues õppimiseks, ja õpetajale on ju osa õppematerjali raja kirjeldustest olemas.

 

Looduslik õpperada valmis Euroopa sotsiaalfondi toetusega PKHK projektile “Metsamajanduse õppekava arendus ja õppekvaliteedi kindlustamine”.

 

Saarde valla Kärsu looduse õpperaja kohta on voldik. Vaatluspunktide kirjeldused koostasid Tihemetsa õppekoha ja metskonna töötajad Ivi Hiie, Kaja Hiie, Sirje Parrol ja Värdi Soomann.

 

Aasta lõpuks valmib virtuaalne õpperada, mida saab läbida laua tagant tõusmata aadressil www.hariduskeskus.ee/opperada/.


Allikas: Pärnu Postimees 03.10.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.