Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ühest seenest jätkub paljudele (2007-10-03 07:07:44)

 

157 sentimeetrit, kuulutas Tartu vallas Tammistus asuva Pihu talu perenaine Siiri Pihu oma aias kasvava suurema hiidmuna mõõtmistulemuse välja. Kui palju valgeks värvitud kivi moodi mürakas kaalub, jäi välja selgitamata, sest perenaine laseb sel iludusel veel kasvada.

Pihu talu teine hiidmuna, suuremast kaaslasest silma järgi poole väiksem, 108-sentimeetrise ümbermõõduga keskmist kõrvitsat meenutav seen kaalus 3,9 kilo.

 

Põlvamaalt Valgemetsast laupäeval leitud kahte suurt hiidmuna käis eile Tartu Postimehele näitamas ka tartlane Oleg Küünal.

 

«Hiidmunad ei ole Eestis haruldased seened, neid kasvab igal pool,» kommenteeris leide Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi mükoloogia osakonna vanemlaborant Mall Vaasma. Pihu talus kasvavad hiidmunad juba teist aastat. Tänavu on Siiri Pihu oma aiast saanud juba seitse-kaheksa hiidmuna. «Olen seened tükkhaaval sõpradele jaganud ja oma perele söögiks teinud,» rääkis perenaine. «Vanana need ei kõlba, aga noorelt on väga head.»

 

Hiidmuna valmistamine käib lihtsalt: puhtaks pestud seen tuleb viilutada ning praadida siis õli ja sibulaga. Kes soovib, võib maitseks sinki lisada.

 

Hiidmuna on Eesti suuremaid ja kaalukamaid seeni. Virumaalt Saka lähedalt leitud suurima hiidmuna ümbermõõt oli 198 cm, kõrgus 41 cm ja kaal värskena 16 kilo.

 

Allikas: http://tartu.postimees.ee 02.10.2007

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.