Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Esimest lund on oodata oktoobri lõpus (2007-10-02 10:09:17)


Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) kuuprognoosi järgi on üsna pea oodata ilma külmenemist ning kuu teises pooles pole välistatud ka lörtsi- ja lumesadu.

 

Äsja alanud oktoobrikuu ilma määravad Eestis nii madalate pilvede ja sadudega madalrõhualad kui ka kõrgrõhkkonnad, kus on pilvi hõredamalt.

 

Kuu oodatav keskmine õhutemperatuur tuleb EMHi prognoosi järgi normilähedane, kohati sellest madalam. Sademeid ennustatakse samuti normi piires, paiguti vähem.

 

«Õhutemperatuuri langust on oodata esimese dekaadi lõpus, külmenemine jätkub teises dekaadis ja siis võib mõnel päeval tulla lörtsi, viimases dekaadis ka lund,» seisab prognoosis.

 

Oktoobrikuu on tavaliselt septembrist 5-6 °C võrra külmem ning õhutemperatuur jääb vahemikku 4,5 °C mandril kuni 8,4 °C-ni saarte läänerannikul.

 

Kuu keskmise õhutemperatuuri kõrvalekalded normist on tavaliselt -1,5°C piires, suurimad kõrvalekalded -3,5 °C. Ööpäeva keskmine õhutemperatuur on saartel tavaliselt üle 0 °C kõigil päevadel, mandril võivad mõned ööpäevad olla ka 0 °C madalamad.

 

Õhutemperatuuri absoluutne maksimum on ulatunud kuu esimesel dekaadil 20-22 °C-ni.

Õhutemperatuuri absoluutne miinimum on ulatunud -10…-18,5 °C-ni. Lähemast ajast on väga külm olnud 1992. aasta 31. oktoobril, mil Kuusikul märgiti -17 °C.

 

Oktoobris sajab peamiselt vihma, kuid lörtsi ja lume esinemine on küllalt tavaline. Sajupäevi on keskmiselt 16-18.

 

Eriti ohtlikest ilmanähtustest esineb oktoobris torme, mil maksimaalne tuule kiirus on ulatunud saartel iilides 30-34 m/s.

 

Allikas: www.postimees.ee 02.10.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.