Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Toormahl kosutab ja tervendab (2007-09-30 05:47:41)

 
Väsimuse ennetamiseks pole vaja alati peoga vitamiine süüa, pool liitrit korralikku täismahla päevas annab samuti mõnusa ja stressivaba enesetunde.

 

Just seda soovitab Pärnu kesklinnas asuva kaupluse Naturaal juhataja Helen Arro. Ta tugineb oma soovitustes tohter Aili Paju taimeravi raamatutele.

 

 “Sügisel valmistuvad inimesed talveks. Paras aeg on hakata oma organismi ette valmistama pikaks, külmaks ja haigusterohkeks perioodiks. Lihtne soovitus: sööge mitmekesist toitu ja jooge tervislikke mahlasid,” kõneleb Arro.

 

Poodides pakutakse mahlajooke ja mahla sisaldavaid karastusjooke. Neis on mahla kuni kümme protsenti. Peale selle sisaldavad nad lisaaineid – vett, sünteetilisi vitamiine, säilitus- ja värvaineid.

 

Pakutakse ka nektareid, mille mahlasisaldus on 20-50 protsenti, ning täismahlasid, kus mahlasisaldus sajaprotsendiline. Üldjuhul on poelettidel olevad mahlad valmistatud mahlakontsentraatidest.

 

Müügil on ka smuuti, mis kujutab endast püreestatud viljaliha, või smuutijoogid, millele on lisatud piima või jogurtit. Kõige tervislikum on valmistada kodusel teel smuutisid või pressida mahla.

 

Ravitoimega köögiviljamahlad

Puuviljade kõrval saab edukalt pressida tervislikku mahla kodumaisest porgandist, kapsast ja kartulist. Värskelt pressitud köögiviljamahlast saab vitamiine, kuid sellega võib ennetada ja ravida haigusigi.

 

Helen Arro selgitab, et porgandimahl sisaldab mineraalaineid ja vitamiine, porgandis on karotiini, millest soole mikrofloora toodab A-vitamiini. See mõjutab nägemist ja naha seisukorda.

 

Punases peedis on rohkesti mineraalaineid, kaaliumi, kaltsiumi ja rauda, mis turgutavad südamelihaseid, vereloomet, maksa. Kapsamahl on väga kõrge kaaliumi-kaltsiumi-magneesiumisisaldusega. See on väga hea looduslik vahend, et korras hoida kõhtu. Aitab maohädade, kaksteistsõrmiksoole haavandite korral, alandab vere kolesteroolitaset ja toetab maksa.

 

Kartulimahl puhastab organismi jääkainetest, kaotab liigsöömisest ja E-ainete tarbimisest tingitud seedeprobleemid. Sisaldab rohkesti mineraalaineid.

 

Pohlamahl on rahvameditsiinis üldtuntud liigeste ja reuma avitaja, antiseptilise toimega ning sellest saab abi naistehädade, põiepõletike ja teiste uroinfektsioonide korral. Pohlad sisaldavad rohkesti C-vitamiini, mida organism ise toota ei saa.

 

Toormahlasid tasub juua kuurina. Korraga tuleks tarbida ühte sorti mahla nädal-kaks järjest. “Iga inimese organism on ainulaadne ja keha kõneleb, mis kasuks tuleb,” rõhutab Arro.

 

Ökomärk tagab puhtuse

Kauplus Naturaal müüb Biotta sarja ökoloogiliselt puhtaid täismahlasid.

Seda mahla turustab Šveitsi päritolu firma, mille asutaja on Hugo Brandenberger. Tema töötas välja tootmistehnoloogia, kus mahlades säiliksid võimalikult kõrgel tasemel aktiivained, vitamiinid ja mineraalained, mis värsketes juurviljadeski olemas. Selleks korjatakse viljad vaid nende koristushooajal ja mahlapressi jõuab porgand juba 24 tunni jooksul pärast korjamist. Viljad pressitakse eriliselt õrnal meetodil ja need on sajaprotsendiliselt ökoloogilist päritolu.

 

Mõnele mahlale on lisatud looduslikke komponente, mis soodustavad mahla imendumist organismis.

 

Arro ütlust mööda ei tähenda täismahl poeriiulil alati seda, et tegu on ökoloogiliselt puhta mahlaga. “Ökomärki kannavad need tooted, mis on kasvatatud ja töödeldud keemiliste aineteta. Tegemist on toorainega, mis on kasvanud looduslikult puhtas keskkonnas. Kontroll on väga range,” kinnitab Arro.

 

Allikas: ajaleht Pärnu Postimees 29.09.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.