Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maatootjate ees seisab hulk vastuseta küsimusi (2007-09-29 06:57:34)

 

Teisipäeval, 25. septembril kohtusid Eesti Põllumeeste Keskliidu nõukogu ja Riigikogu maaelukomisjon, kus olid esindatud kõik erakonnad. Valitsus on esitanud Riigikogule 2008. aasta riigieelarve, milles põllumeeste toetuseks on järgmisel aastal lubatud 768,8 miljonit krooni.

 

„Kas praegune valitsus väärib tunnustust, see selgub pärast riigieelarve vastuvõtmist detsembrikuus, aga peab tunnistama, et põllumeeste probleemidesse on süvenetud. Peagi on tulemas kütuste, väetiste ja muu tootmiseks vajamineva hinnatõus. Toetused on vajalikud, et maal ei jääks tootjaid vähemaks. Euroopa Liiduga liitumisest tänaseni ulatub Eesti maamajanduses investeeringute puudujääk 10 miljardi kroonini," märkis keskliidu nõukogu liige Viktor Sartakov.

 

Võrreldes Euroopa Liidu keskmisega saavad Eesti põllumajandustootjad toetusi 2,5-3 korda vähem, ent tehnikat, farmiseadmeid ja kõike muud tuleb neil osta sama hinnaga.

 

Kütuse aktsiisitõus ehmatab tootjat

Mitu aastat on räägitud mootorikütuse aktsiisi kompenseerimisest, ent jutt on jutuks jäänud. Kui praegu makstakse aktsiisi 1000 liitri kütuse pealt 690 krooni, siis uuel aastal kerkib see 960 kroonini. Otseselt puudutab see 19 000 põllumajandustootjat, kes PRIA registrites arvel.

Viktor Sartakov: „Põllumeeste Keskliidu nõukogu ja maaelu arengu nõukogu kohtumisel viibis ka tolliameti esindaja, kes polnud sinise kütuse kaotamise vastu. Vastav kokkulepe tuleks saavutada rahandusministeeriumiga."

 

Nii kaoks ära sinise kütuse värvimine, tema pesemine happega (solkimine), et taas üle minna valgele kütusele nagu naaberriikides.

 

„Mõnes välisriigis on nii: aktsiisivaba kütust arvestatakse põllumaahektari kohta 120 ja köögiviljakasvatuses 200 liitrit hektari kohta," tõi Viktor Sartakov näite. 2008. aastaks enam muutusi rakendada ei saa, ehk aga jõuab midagi teha 2009. aastaks.

 

Riigi käes on 800 000 hektarit erastamata maid

Et maa müüdaks otsesele kasutajale, kohalikule tootjale, võimalikult normaalse hinnaga või pikendataks ajutist kasutust – see on põllumeeste soov. Kui maa müüakse välis- või kinnisvarafirmadele, peab (kui saab!) tootja selle edaspidi ülikallilt tagasi ostma.

 

Riigikogu maaelukomisjon lubas maaküsimustes teha koostööd Keskkonnaministeeriumiga ja arutada seda teemat detsembrikuus.

Loomsete jäätmete vedu on kallis

Loomsete jäätmete veokuludest Väike-Maarjasse maksab riik oma eelarvest kinni 50 ja utiliseerimiskuludest 75%. Auto ei sõida aga jäätmekäitluskeskusesse alati täislastiga. Tehnoloogiline protsess (häirib näiteks spetsiifiline lõhn) jäätmekäitlustehases on lõpuni viimata. Et selleni jõuda, on vaja veel investeerida 50-60 miljonit kr.

 

„Ei riik ega maatootja jõua seda kompenseerida," ütles Viktor Sartakov ja lisas, et jäätmekäitlusseadus tuleks uuesti üle vaadata. „Kindlasti peaksid sinna jõudma ohtlikud jäätmed, näiteks ajud, surnult sündinud väike vasikas aga sellist keskkonnaohtu endast ei kujuta," märkis Viktor Sartakov.

 

Kuidas hüvitada looduskahjusid

Tänavu oli hea aasta, aga aastad pole vennad. Ilmaennustajad lubavad lähiajal sadu. Raps ei ole veel mõnel pool koristatud. Praegune looduskahjude hüvitamise süsteem kaotab kehtivuse 31. detsembrist 2007.

 

Kuidas looduskahjusid kompenseerida, see küsimus kerkis üles arutlustes maaelukomisjoniga ja maaelu arengu nõukoguga. Kas hüvitada kahjud riiklikult – riik on nõus selleks otstarbeks igal aastal eraldama 50 miljonit. Kas teha seda siis ühistuliselt või kolmepoolselt – riik, kindlustusfirma ja tootjad? Looduskatastroof võib tulla 6-7 aasta järel ning tootja peab sellist maksmist, mil ta mitu aastat looduskahjude fondi investeerinud, sealt midagi tagasi saamata, ülearuseks kuluks.

Kuidas looduskahjusid hüvitama hakatakse, on veel lahtine. Kindlasti ei tohiks see sõltuda sellest, millised erakonnad parajasti võimul on.

 

Kaup kallineb

Teraviljahind lasti tänavu vabaks, mis otseselt tähendab, et toidukaup läheb kallimaks. Piima hind on tõusnud ja liha hind tõuseb peagi, sest sööt läheb kallimaks.

 

Toiduainete hinnad Euroopas on võrdsustunud või võrdsustumas, aga nn vanad riigid saavad võrreldes hilisemate Euroopa Liiduga ühinejatega jätkuvalt mitu korda suuremat toetust.

 

Allikas: ajaleht Nädaline 28.09.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.