Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Raplamaal on loodust kaitstud 70 aastat (2007-09-29 06:55:28)

 

Riikliku Looduskaitsekeskuse Harju-Rapla regioon ja Raplamaa keskkonnateenistus korraldasid neljapäeval seminari, millega tähistati 70 aasta möödumist esimeste loodusobjektide kaitse alla võtmisest Rapla maakonnas.

 

Keskkonnainvesteeringute keskuse finantseeritud üritus oli mõeldud kõigile asjahuvilistele, kuid korraldajate väikeseks pettumuseks olid kohale tulnud põhiliselt keskkonnaametnikud.

 

Seminari avasõnad ütles Riikliku Looduskaitsekeskuse Harju-Rapla regiooni direktor Riho Männik. Tema soov oli, et 70 aasta pärast räägitaks juba tänastest looduskaitsjatest, mida nemad looduse heaks teinud on, nii nagu seminaril räägiti nende eelkäijatest.

 

Teenekas looduskaitsja Tiit Petersoo tegi põhjaliku ja värvika ülevaate looduskaitse ajaloost Eestis. Tema jutust jäi kõlama mõte, et seda, mida tuntakse ja armastatakse, kaitstakse ka ilma seadusteta. Kui loodust on vaja kaitsta seaduste abil, tähendab see, et inimesed on loodusest võõrandunud. "Juba nõukogude ajal kirjutas professor Viktor Masing, et tänapäeval õpitakse ülikoolides seda, mida vanasti teadis iga karjapoiss," ütles ta. Oma kõne lõpetas ta paradoksiga, et kolme aasta pärast võiks tähistada looduskaitse 90ndat aastapäeva Raplamaal. Nimelt päästis Ants Laikmaa pöördumine siseministri poole ja tema kirja avaldamine Päevalehes 1920. aastal Vigala mõisa allee lehised ja tammed maharaiumisest.

 

Ülevaate keskkonnateenistuse tänastest tegemistest ja nende ees seisvatest ülesannetest tegi looduskaitsepeaspetsialist Andres Anderson.

 

Seminari raames jagati raamatuid kooliõpilastele, kelle tööd olid hinnatud parimaiks loodusobjektide kaitse alla võtmise aastapäeva tähistamiseks korraldatud loominguliste tööde konkursil. Parimad tööd olid kirjutanud Mari Vahtra, Peeter Tarvis, Hedvig Liblikas, Triinu Rooni ja Erki Mikkar.

 

Raamatuga tänati ka teenekaid looduskaitsjaid ja kodu-uurijaid Mare Paidlat, Tiit Petersood ja Ester Kulaginat.

 

Päeva teiseks pooleks olid korraldajad planeerinud vanimate kaitsealuste üksikobjektide külastamise. Vaadati üle Juuru koguduse tammed, Pahkla rändrahnud ja Raikküla Kasesalu tamm.

 

Allikas: ajaleht Nädaline 28.09.2007.

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.