Fotod: EPKK
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda annab teada, et Pääsukesemärgi 25. juubeliaasta teisele hindamisele 13. novembril, laekus kokku 18 uut taotlust, lisaks valiti järelhindamisele 5 juba märki kandvat toodet. Kõik uued taotlejad läbisid põhjaliku dokumendikontrolli, mis kinnitas, et toodete valmistamisel kasutatakse kodumaist põhitoorainet, nagu märgise statuut ette näeb.
Toodete sensoorse hindamise viisid läbi Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) toiduteadlased, kes hindasid nende välimust, lõhna, maitset ja tekstuuri vastavalt välja töötatud metoodikale. Kõik 18 uut toodet läbisid edukalt hindamise ja saavad õiguse kanda Pääsukesemärki.
Sügishindamisele esitatud uute toodete hulgas olid Farmi Piimatööstuse maitsestamata Skyr, Juurviljaait OÜ aurutatud kartulid ja Talu Köögivili OÜ peedikrõpsud, mis rikastavad kodumaist köögiviljavalikut tervislike alternatiividena. Kalamajakas OÜ esitles kahte uut kalatoodet – räimuliblikat ning merekapsa ja porgandiga säinafileed, mis toovad klassikalistele mereandidele värske lähenemise. Linnamäe Lihatööstuse valikust osalesid hindamisel mahlased Liivimaa Lihaveise lihapallid ja veiseklops, mis tõstavad esile Eesti lihatööstuse järjepidevat kvaliteeti.
Erilist tähelepanu pälvis Relaxationland oma laia kanepitee sarjaga, mis on valmistatud Põlva maakonnas, Mooste vallas kasvatatud kanepitaimedest. Hindamisel olid mitmed põnevad variatsioonid – alates klassikalisest kangest kanepiteest kuni astelpaju, ingveri, karusmarja, köömne, mustsõstra, sidruni ja vaarikaga segudeni. Jookidest oli taotlejate seas Tohi Distillery kaks toodet – alkoholivaba Tohi Virgin ja Tohi Pihliks, mis on valmistatud Eestimaa aedades kasvanud kultuurpihlakatest. On rõõm näha, et väärtustatakse ja väärindatakse ka meie kodumaiseid, kuid vähem levinud marju – nii sünnib midagi tõeliselt põnevat ja omanäolist.
Järelhindamise läbisid edukalt For Angula OÜ kuumsuitsu ja marineeritud angerjatooted, samuti Eesti And OÜ maitsvad konserveeritud tooted – hapukurk, marineeritud kukeseened ja marineeritud männiriisikad –, mis kõik kinnitasid jätkuvalt oma kõrget kvaliteeti.
Hindamiskomisjoni esimees Rain Kuldjärv kommenteeris:
„Sel korral pälvisid kõik osalejad tunnustuse. Eriti palju elevust tekitas teevalik – põnevad maitsekombinatsioonid ja lisandid, mis täiendasid kodumaist kanepit, pakkusid žüriile tõeliselt huvitava maitseelamuse. Samuti avaldasid muljet kalatooted, eriti merikapsa ja porgandiga säinas, mis paistis silma nii oma maitse kui ka visuaali poolest. Uudse ja tervisliku snäkina tõusis esile naturaalne peedikrõps, mis on kindlasti trendikas lisandus kodumaisesse tootevalikusse. Hindamise lõpetasime mõnusa kodumaise pihlakalikööriga, mille puhul oli tunda ehtsat ja meeldivalt tasakaalus pihlakamaitset.“
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduvaldkonna ekspordi- ja kvaliteedijuht Janne Viisma lisas:
„Hea meel on tõdeda, et hindamisel oli erakordselt lai tootekategooriate valik – piimatooted, lihatooted, juurviljad, tee, alkohoolsed ja mittealkohoolsed joogid ning ka kala. Eriti põnev oli esmakordselt hindamisele jõudnud kanepitee oma erinevate maitsevariatsioonidega. Samuti oli rõõm näha Islandilt pärit Skyr’i jõudmist Eesti tootmisse. Kalamajakas tõi seekord hindamisele kaks uut kalatoodet ning nende kõrvale lisandus veel mitmeid põnevaid ja kvaliteetseid Eesti tooteid, mis kinnitavad kohaliku toidutööstuse mitmekesisust ja kõrget taset.“
Pääsukesemärgi taust ja tähtsus
Pääsukesemärk on Eesti vanim ja tuntuim toidumärgis, mis loodi 2000. aastal. Märk kinnitab, et toode on valmistatud Eestis kodumaisest põhitoorainest ning vastab kõrgetele kvaliteedistandarditele.
Eesti Konjunktuuriinstituudi 2024. aasta uuringu kohaselt tunneb Pääsukesemärki 95% Eesti tarbijatest ning 86% peab seda usaldusväärseks. Märgise kandmine annab tarbijale kindluse, et toode on valmistatud Eestis ja tootmisel on kasutatud kodumaist põhitoorainet ning selle kvaliteeti kontrollitakse regulaarselt ka järelhindamiste käigus.
Lisainfot Pääsukesemärgi ja taotlemise kohta saab aadressilt: www.pääsukesemärk.ee
Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 14.11.2025 pressiteade