Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Metssea liha ei tohi värskena või külmutatuna restorani jõuda (2025-11-07 05:13:27)

 

Metssigade arvukuse ohjamine on väga oluline, et pidurdada jätkuvalt sigade Aafrika katku levikut. Eestis kütitud metssealiha võib restorani jõuda, kui see on läbinud sigade Aafrika katku nõuete kohase kuumtöötluse määratud tegevusloaga ettevõttes.        

Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) toiduosakonna juhtaja Triinu Allika sõnul on sigade Aafrika katku (SAK) ohjamine metssigade küttimise teel väga oluline, kuid siinkohal tuleb vältida haiguse edasikandumist toore lihaga. „Seoses jätkuva SAKi levikuga Eestis on kütitud metssigade liha käitlemisel ja turustamisel piirangudPiirangute eesmärk on vältida haiguse edasikandumist ning tagada, et metssealiha jõuaks tarbijani ainult ohutul kujul,“ selgitas Allika.

Eestis kütitud metssigade liha on lubatud käidelda üksnes PTA poolt määratud tegevusloaga ettevõttes. Nii jahimehel kui jahiseltsil on keelatud kütitud metssealiha tasu eest või tasuta üle anda toitlustusettevõttele või muule jaemüügiga tegelevale ettevõttele,“ lisas Allika.

Eesti Jahimeeste Seltsi tegevjuhi Tõnis Kortsu sõnul on ettenähtud nõuded täitmiseks. „Anname endale jahimeestena aru, et on seakatk ja sellest tulenevad tavapärasest rangemad nõuded ka toidukäitlemisele. Kui kõik vajalikud analüüsid on tehtud ja metssealiha vastab nõuetele, oleks loomulikult hea, kui seda saaks ka tarbida. Aga mõistame taudileviku piiramise vajadust ning kindlasti täidame nõudeid ja kutsume ka teisi seda tegema,“ lisas Korts.  

Riik on kehtestanud meetme, kus seakatkuga võitlemiseks ostetakse kokku kuni pool miljonit metsseakonservi.

„Suvel valitsuse otsusel lisarahastuse saanud metsseakonservide kokkuostu meede aitab võidelda sigade Aafrika katku levikuga, kuna annab jahimeestele lisamotivatsiooni metssigu küttida. Riiklik kokkuost tagab suurele hulgale kütitud metssigadele selge kasutuse. Konservide hankimine täna juba toimub ning hankeperiood kestab kuni veebruari lõpuni. Oluline on igasuguse liha tarbimisel veenduda liha päritolus ja ohutuses," ütles Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse asekantsler Triin Kõrgmaa.

Enne metsseakere tööstusesse suunamist tehakse vereanalüüs veendumaks, et metssiga polnud haigestunud SAKi. Tööstuses võetakse metssealihast tapajärgse kontrolli käigus keeritsusside uuringuks proovid. 

Määratud tegevusloaga ettevõtete loetelu on avaldatud PTA kodulehel.

Riikliku meetme kohta saab rohkem lugeda siit.

 

Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.