
Toiduteaduse õppetooli kollektiiv. Foto: Alo Tänavots
 
Eesti Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetool tähistab täna, 31. oktoobril Tartus 65. aastapäeva konverentsi ja vilistlaspeoga. Aastate jooksul on toiduainete tehnoloogia õpetamisest Eesti Maaülikoolis kasvanud välja rahvusvaheliselt tunnustatud teadus- ja kompetentsikeskus.
 
Juubelisündmustega märgitakse Eesti toiduteaduse ja toidutehnoloogia alase kõrghariduse järjepidevuse ja arengu olulist tähist. Eriala alguspunktiks peetakse 1960. aasta 1. septembrit, mil toonases Eesti Põllumajanduse Akadeemias alustati taas piimatehnoloogia inseneride koolitamist ning loodi esmakordselt ka lihatehnoloogia alane õpe. Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli hoidja Helena Andresoni sõnul on Tartu kujunenud nende aastate jooksul Eesti toidutehnoloogia kõrghariduse ja toiduteaduse keskuseks ja oluliseks partneriks Eesti toidutootjatele. „Kõik sai alguse õppest: meie õppetool on kujundanud põlvkondi spetsialiste, kelle teadmised ja oskuste mõju Eesti toidutööstuse arengule ei saa alahinnata,“ sõnas Andreson.
 
65 aasta jooksul on õppetoolist alguse saanud paljud uuendused ja siin tehtud teadusuuringud jõudnud koostööprojektidesse, mis toetavad kestlikku tootmist ja toidujulgeolekut. „Toiduta ei saa hakkama ükski inimene. Meil on vaja teadmist, kuidas Eestis toitu toota ja töödelda ning kuidas jõuab maitsev ja turvaline toit meie toidulauale. Ukraina sõda, koroonapandeemia ja sigade Aafrika katk on toonud ühiskonna teadvusesse küsimuse, kas me suudame Eesti elanikkonna toita ära ka kriisiolukorras, kui rahvusvahelised tarneahelad ei toimi. Seetõttu on teadlaste ja toiduainetetööstuste koostöö kriitilise tähtsusega,“ kirjeldas Helena Andreson.
 
Juubelit tähistavale konverentsile „Minevikust tulevikku: kuidas tagada Eesti toidutootmise järjepidevus?“ Eesti Maaülikoolis on 31. oktoobril tulemas pea 200 toiduteaduse valdkonnaga seotud vilistlast, ettevõtjat, teadlast, õppejõudu ja tudengit. Arutelupaneelides selgitavad noored, miks tasub minna õppima toiduainete tehnoloogiat ning koos toidutööstuse juhtidega arutletakse toiduteaduse rolli, järelkasvu ja teadmussiirde üle Eesti toidusüsteemis. Esinejate seas on teiste hulgas Triin Kõrgmaa Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumit, Sirje Potisepp Eesti Toiduainetööstuse Liidust ning õppetooli õppejõud ja teadlased. Arutelu juhib Ülo Kivine piimandusühistust EPIKO. Konverentsi lõpetab Eesti Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli laborite külastus, kuid sellega päev veel ei lõpe: õhtul toimub ka vilistlaspidu Eesti Lennuakadeemias.
 
Allikas: Eesti Maaülikooli 31. oktoober 2025 pressiteade