Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Nõuandeid kaktuste kasvatamiseks (2007-09-26 07:12:00)

 

Väljavõte ETV 22. septembri saate Maahommik rubriigist Aia elu, kus nõu annab harrastusaednik Anu Tähemaa:

 

“Poest ostetud kaktus on tõenäoliselt istutatud turbamullasegusse, kus võib olla kahjureid. Selline kaktus, kui ta on ka talvel ostetud, tuleks kindlasti potist välja võtta. Turbamullapalli võib panna paariks tunniks vette ligunema, et ta laiali laguneks. Siis riputada kaktus üles juured allapoole vähemalt ööpäevaks ja jälgida juurestikku, kas seal on näha kahjureid või nende mune. Kui on, siis tuleks taim üle pritsida spetsiaalse mürgiga. Kui juurestik on kuivanud, siis istutada ta mulda ja veel u 2 nädalat hoolsalt jälgida, enne kui pott teiste kaktuste hulka panna.

Kauplustes saadaolev kaktusemuld sobib hästi Lõuna-Ameerika tasandike kaktustele ehk päris tavalistele kaktustele. Kui on tegu suurema kaktusekollektsiooniga, võiks kaktusemullale juurde segada perliiti, vermikuliiti või lihtsalt liiva või liivasegust mulda, et segu ei oleks nii turbane.

Väikesed sarnaste nõudmistega kaktused kasvavad meelsasti ühes potis koos, aga siis tuleb seda kompositsiooni potis jälgida. Kui mõni kaktus hakkab võimu üle võtma, siis tuleb ta ikka eraldi istutada, muidu  toimub looduslik valik ja nõrgemad lihtsalt jäävad alla ja kängu.

Kindlasti ei maksa ühte potti istutada troopikametsade kaktusi ja kõrbekaktusi. Troopikametsade kaktused tahavad rohkem vett, vähem päikest ja talvel teistsugust režiimi. Hea on teada klimaatilisi tingimusi, kust kaktused pärit on.

Talveks -  üks võimalus on kaktused keldrisse viia. Õhutemperatuuril 0 kuni +5 kraadi pole lisavalgustamist vaja, sest siis on kindel, et kaktus ei kasva. Kui õhk on +10 kuni +15 kraadi, siis on valgus vajalik.

Teine võimalus on tuua tuppa aknalauale, kasutades klaasist, kilest või plastikust barjääri – kaktused asetsevad akna ja barjääri vahel, siis ei jõua liigne toasoe kaktusteni.

Kinniehitatud rõdul võib kaktusi hoida nii suvel kui talvel, aga miinuskraadide saabudes peab siis olema rõdu kütmise võimalus.

Kellel on päris tavalised kaktused, võib neid loomulikult pidada aastaläbi ka lihtsalt aknalaual. Kuid oht on, et  suvel kasvatavad kaktused endale jämeda kasvu, tihti saavad päikese käes põletada ja  kui talveks jäävad nad samale aknalauale sooja tuppa, siis kasvavad nad edasi. Talvel tuleb kaktusel peenike kasv otsa, mis rikub kaktuse välimuse. Muidu on kaktus vastupidav taim ja elab selle üle. Kuid keerulisemad liigid ei pruugu sellist kohtlemist andeks anda.

Kindlasti peaks lilli vaatama. Kui inimene mingil põhjusel ei taha oma lilli vaadata, siis  ta ilmselt ei sobi lillekasvatajaks. Vaadates märkab ka kõikvõimalikke kahjureid ja päikesepõletusi. Igal juhul näeb ära, kui taimel on midagi viga.”

Allikas: www.etv.ee.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.