
Foto autor: Silver Gutmann
Restoranikuu “Maitsev Tartu” pälvis Euroopa kultuuriturismi auhinnakonkursil esikoha kategoorias „Veini- ja toidukultuuri pärandi säilitamisel põhinev veini- ja toiduturism” (Wine and Gastronomy Tourism based on eno-culinary heritage preservation).
Auhind anti üle 2. oktoobril Rumeenias Sibius toimunud Euroopa kultuuriturismi võrgustiku (European Cultural Tourism Network) rahvusvahelisel konverentsil, mis tõi kokku osalejad 17 riigist.
Rahvusvaheline žürii tõstis esile, et Tartu restoranikuu pakub hea lahenduse turismisektori väljakutsuvale probleemile - madalhooaja elavdamine. Žürii hinnangul on “Maitsev Tartu” näide sellest, kuidas läbimõeldud kampaania suudab samaaegselt tugevdada linna talvist külastuskogemust ja hoida elavana piirkonna toidukultuuri ning edendada kestlikkuse põhimõtteid. Positiivselt hinnati ka seda, et kampaania väärtustab kohalikke tooraineid ja lühikesi keskkonnasõbralikke tarneahelaid ning on heaks eeskujuks ka teistele sihtkohtadele.
Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on see oluline tunnustus Tartu linnale. “Toidukultuur on oluline osa rahva ja kogukonna identiteedist. Kulinaarsed elamused on kogu maailmas võimsaks piirkondliku omapära ja kultuuripärandi väljenduseks – need räägivad lugusid, liidavad kogukondi ja pakuvad külalistele võimalust kogeda midagi eripärast. Tartu on teinud pingutusi selle nimel, et Tartu toidukultuuri taset tõsta ja hoida,” lisas linnapea.
“Maitsev Tartu” on iga aasta veebruaris toimuv restoranikuu, mille eesmärk on elavdada madalhooaega, pakkudes taskukohase hinnaga kolmekäigulisi erimenüüsid linna parimates restoranides. Kampaania on osa Tartu toidukultuuri hoidmisest ja arendamisest, ning tõstab esile võimalikult suures mahus kohalikku toorainet. Kampaania kaudu on Tartu restoranides 11 aasta jooksul serveeritud üle 195 000 menüü ning peakokad on loonud ligi 200 erimenüüd spetsiaalselt kampaania jaoks. Selle aasta veebruaris müüdi üle 27 000 menüü, mis kinnitab "Maitsva Tartu” menukust nii kohalike elanike, siseturistide kui ka rahvusvaheliste külastajate seas.
Tartu toiduvaldkonna juhi Marilin Krooni sõnul „Maitsev Tartu” mitte ainult ei elavda talvist turismi, vaid tugevdab ka koostööd linna ja kohalike ettevõtjate vahel. “See algatus on tõestus sellest, et pühendumuse ja koostööga võib lihtsast ideest kasvada tugev ja kestlik traditsioon. Suur tänu kõigile restoranidele läbi selle aja! Mul on tõesti hea meel, et meie ühiseid pingutusi on märgatud,“ lisas Kroon.
Samas kategoorias pälvis teise koha Tiramisù World Cup (Treviso, Itaalia) ning kolmanda koha Vrsar amareti (Horvaatia).
Tunnustus kuulub rahvusvahelisse programmi “Destination of Sustainable Cultural Tourism Awards 2025”. 2023. aastal pälvis Tartu samal konkursil esikoha kategoorias „Riverside Heritage“ Emajõe kallaste sihipärase ja jätkusuutliku arendamise eest. Kõik 2025. aasta tunnustused on leitavad siit: https://www.culturaltourism-network.eu/results-2025.html
Allikas: Tartu LV pressiteade