Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kõrge glükeemilise indeksiga toit võib kahjustada maksa (2007-09-22 07:34:58)


Rohke kartuli, saia ja valge riisi ehk kõrge glükeemilise indeksiga toidu tarbimine võib aidata kaasa maksa rasvumisele, mis omakorda tõstab tõsise maksahaiguse riski.

 

Bostoni teadlased, kes avaldasid oma uuringu tulemused ajakirjas Obesity, avastasid, et tärkliserikkaid toite söönud hiirtel kujunes välja rasvunud maks, kirjutab BBC.

 

Rasvunud maks on täpselt selline, nagu see kõlab – aja jooksul ladestub maksa ümber rasvakiht. Kuigi rasvunud maks ise ei põhjusta mingeid haiguslikke sümptomeid, on see seotud suurema riskiga haigestuda hiljem potentsiaalselt saatuslikku maksahaigusesse.

Bostoni lastehaiglas läbi viidud uuring vaatles kahe erineva toidusedeli toimet, kus toidu kalorsus oli täpselt sama, kuid toiduained olid glükeemilise indeksi poolest erinevad.

 

Glükeemiline indeks näitab, kui kiiresti organism toidu omastab ning veresuhkru taset tõstab – kõrge GI-ga toidud tõstavad veresuhkru taset rohkem ja kiiremini.

 

Kõrge glükeemilise indeksiga toitude alla kuuluvad hommikusöögihelbed, sai, valge riis, kartul.

 

Madala glükeemilise indeksiga toitude alla kuuluvad töötlemata puuviljad, pähklid, täisteraleib, al dente keedetud pasta.

 

Pärast 6-kuulist dieeti kaalusid hiired sama palju nagu enne, kui neil, kes said kõrge glükeemilise indeksiga toitu, oli kehas, veres ja maksas normaalsest kaks korda rohkem rasva.

 

Teadlaste sõnul tuleneb rasva ladestumine sellest, et kõrge glükeemilise indeksiga töödeldud süsivesikud imenduvad väga kiiresti, kutsudes esile suurema insuliini eraldumise, mis omakorda paneb organismi rasva ladestama.

 

Uuringu juhtivautor dr. David Ludwig ütles, et uuringu tulemused laienevad ka inimestele ja isegi lastele, kelle puhul rasvunud maks on muutumas üha tavalisemaks.

 

Tema sõnul on rasvunud maks hinnanguliselt ligi veerandil kuni poolel kõigist Ameerika ülekaalulistest lastest. «Tegemist on hiiliva, kuid ohtliku haigusega,» ütles ta.

«Me arvame, et rasvunud maks tabab meid juba järgmisel aastakümnel samamoodi, nagu seda tegi 2. tüübi diabeet 1990ndatel.»

 

Allikas: www.tarbija24.ee 21.09.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.