
Tartumaa toidupiirkonna aktsioon Tartu raekoja platsil
Regionaal- ja Põllumajandusministeerium kuulutab 11. korda välja Eesti toidupiirkonna konkursi. Tiitli andmise eesmärk on tutvustada ja väärtustada Eesti eri piirkondade omanäolist toidukultuuri, elavdada kohalikku ettevõtlust ning sise- ja välisturismi. Kandideerimisavaldusi saab esitada kuni 17. oktoobrini.
Regionaal- ja põllumajandusminister Hendrik Johannes Terrase sõnul on toidupiirkonna tiitel kui visiitkaart, mis aitab kohalikul kogukonnal näidata oma toidukultuuri tervele Eestile ja ka kaugemale. „Aasta Eesti toidupiirkonnana loob uusi turundus- ja koostöövõimalusi ning toob esile piirkonna traditsioone ja uuendusmeelsust. Soovin, et iga tiitliaasta looks elamusi, mis jäävad meelde ja millega seostatakse piirkonda veel pikalt,“ ütles minister.
Projekti eestvedaja, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi toidu müügiedendamise valdkonna juht Kerli Nõges lisas, et traditsiooniks on kujunenud juba mitu toidupiirkonna projektist alguse saanud üritust, näiteks Suur Peipsi toidu tänav, Põhja-Eesti avatud triiphoonete ja aedade päev ning sündmuste sari „Vananaistesuvi Hiiumaal“. „See näitab, et Eesti toidupiirkonna projekt loob aina uusi edukaid algatusi, mis panustavad järjepidevalt Eesti toidukultuuri hoidmisse ja edendamisse,“ lisas ta.
Piirkonna saab tiitlikandidaadiks esitada organisatsioon, kes on valmis olema 2026. aasta Eesti toidupiirkonna tegevuste eestvedaja. Konkursile esitatav taotlus peab sisaldama maitsete aasta kontseptsiooni ja ürituste esialgset kava. Hindamisel pööratakse tähelepanu piirkonna toidukultuuri eripärale, kogukonna kaasamisele, korraldajate kogemusele, kava mitmekesisusele ning spetsiaalselt toidupiirkonna aastaks loodud ettevõtmistele. 2026. aasta toidupiirkonna tiitel antakse üle jaanuaris 2026.
Varasematel aastatel on toidupiirkonna tiitlit kandnud Tartumaa, Saaremaa, Muhu ja Ruhnu, Mulgimaa, Järvamaa, Põhja-Eesti, Haapsalu ja Läänemaa, Vana-Võromaa, Pärnumaa, Peipsimaa ja Hiiumaa.
Rohkem teavet saab veebilehelt eestitoit.ee.
Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi pressiteade