Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Alumiinium pärsib taimede kasvu (2007-09-20 06:00:26)

 

Liiga happelistest muldadest ioonina vabanev alumiinium on taimedele mürgine ning pärsib oluliselt nende kasvu. Teadaolevalt piirab alumiinium-toksilisus taimede kasvu ligikaudu 50%-l maailmas haritavast maast, peamiselt Aafrika, Aasia ja Lõuna-Ameerika arengumaades. Cornelli Ülikooli (USA) teadlased on suutnud sorgo taimel kloonida uue alumiinium-tolerantse geeni. Uusi GMO sorgo sorte on oodata juba järgmisel aastal. Sorgo (Sorghum L.) on maailmas tähtsuselt viies teravili ning väga levinud Kesk-Ameerikas, Lõuna-Aasias ja Aafrikas.


Cornelli Ülikooli teadlaste rühma liider Leon Kochian avastas oma uurimistöö käigus, et mõnedel sorgoliikidel eritus juurte otstest mulda sidrunhapet. Sidrunhape seob väga efektiivselt alumiiniumioone, vältides seeläbi mürgise metalli sisenemist taime. Teadlased on alustanud uurimistööd, kuidas sarnase geeni sisestamisele võiks reageerida nisu. Kochiani teadusgrupi tulemused avaldatakse ajakirja Nature Genetics septembrinumbris.


Allikas: Põllumehe_e-uudised  nr 9, 2007 /
www.terradaily.com

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.