Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kapsad ja kanarbik annavad sügisele õige värvi (2007-09-19 06:05:30)

 

Kuigi varasügisesed roostejahedad ööd on suvevaaside ilu kustutanud, saab neisse elu ja värvirõõmu tagasi tuua hiliste õitsejatega. Sügisvaaside ilu võib kesta tähelepaneliku hooldamise korral jõuludeni. Kuna sügis on jahe, niiske ja hämar ning taimedel juurdekasvu eriti enam ei tule, siis pole ka otsest vajadust sügisvaasitaimi juurtega otse mulda istutada. Need võib panna koos oma pottidega otse sobilikku vaasi kasutatud mulda, lisaks võib potid pista kergkruusaga täidetud anumatesse.

 

Kergkruusa asemel võib kasutada ka purustatud puitlaaste või männikoort. Liigvee äravoolamiseks peaks vaasi põhjas auk olema. Tegelikult võiks vaasid suurte sadude ajaks hoopis räästa alla tõsta. Varju alla tuleks vaasid tirida ka öökülmade puhul. Nii õnnestub sügisvaaside ilutsemist pikendada lausa suurte püsikülmadeni välja.

 

Mida õuevaasi panna?

Esimesteks suvelillede asendajateks on vaieldamatult krüsanteemid. Need kirgast värvirõõmu pakkuvad lausõitsejad on kenad paraku vaid varasügisel – miinuskraade nad ei talu. Krüsanteemid tulekski ööseks varju viia või katta nad öökülmade ajaks kinni. Ärge neid ainult sooja tuppa viige, hoidke neid ikka jahedamas esikus.

 

Krüsanteemidega samal ajal ilmuvad müügilaudadele ka kanarbikusordid. Kanarbikud on külmakindlad ja õitsevad väga kaua. Näiteks on viimasel ajal saadaval kanarbikkude pungõielised sordid. Need on eriti väärtuslikud, kuna nende värvilised õiepungad ei avane ja püsivad “õitsvatena” kevadeni välja.

 

Kanarbikulistest pakub rohket värvirõõmu ka sale eerika. See taim pole küll külmakindel, kuid püsib kaua ilusana veel ka pärast külmumist. Täiesti külmakindel on värd-eerika, mis õitseb alles varakevadel, kuid näitab juba sügisel oma värvunud kevadet ootama jäävaid õiepungi.

 

Kapsas annab vaasi värvi

Lisaks kanarbikulistele sobib sügisvaasi panna teisigi taimi. Näiteks alustab lamav talihali juba praegu oma müstilist jõuluetendust. Hõbedase värvi saamisel sügisvaasidesse on asendamatud aga padipõõsas ja vilt-ristirohi (ehk lihtsalt viltleht). Mõlemad taluvad hästi miinuskraade ja võivad vaasides vastu pidada jõuludeni või isegi kauem.

 

Külmakraade taluvad ka värviliste lehtede ja kummaliselt kauni kasvukujuga ilukapsad. Nende vaasi paigutamine pakub suurt elevust, nõudes samas lennukat fantaasiat. Ilukapsaste lehevärvi säilimiseks on vajalik aga täit õuevalgust, tuppa viimist ei talu nad kohe üldse. Lill õitseb ka lumes

 

Väga uued ja ahvatleva väljanägemisega on igihaljaste värviliste või ka roheliste lehtedega kääbuspõõsad – puismailased. Nad taluvad hästi lühiajalisi miinuskraade, kuid meie kliimas nad õues kevadeni vastu ei pea.

 

Kõikidele hästi tuntud luuderohi oma arvukate sortidega on samuti sügise taim, sest ta kannatab välja korralikku külma. Luuderohu headeks omadusteks on suur varjutaluvus ja rippuv  kasvuvorm.

 

Meie tavapüsikutest on sügisvaasides suurepäraseks ja lõbusaks lisandiks veel akakapsad oma lopsakate värviliste lehtedega ja roomava-rippuva kasvuvormiga. Ka enamik kaunilehelistest kõrrelistest säilitavad lehtede värskuse pärast miinuskraadide ülekäimist. Kõrrelised nii aias kui ka vaasis pakuvad härmatanud hommikutel muinasjutulist vaatepilti.

 

Vaasitaimedena tuleks eelistada mitmesuguseid tarnasid, kuna nad on valdavalt igihaljaste ja isegi värviliste lehtedega.

Arnold Hannust,

OÜ Hansplant peaaednik

 

Allikas: www.linnaleht.ee 19.09.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.