Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Sarapuupähklid maitsevad nii inimestele kui loomadele (2007-09-19 05:58:25)


Sarapuupähklite korjamine oli vanarahvale oluline tegevus, tänapäeval saab need lihtsalt kätte ka poelettidelt. Valminud pähklite üle rõõmustavad aga loomad ja linnud.

Sarapuupähklid valmivad septembris, just praegu on nende korjamiseks õige aeg.

 

Vanasti oli pähklil käimine rõõmus sündmus, seda tähistati kui pähklipäeva või pähklipüha. Maitsvaid loodusande ei raatsitud tihti süüa enne kui jõulupühade aegu.

 

Nüüdisajal lisatakse sarapuupähkleid šokolaadile, müslile, kakaokreemidele, jäätistele ning kondiitri- ja pagaritoodetele. Pähklitest saadakse ka õli.

 

Pähkleid on sobiv metsa korjama minna siis, kui “pähklipüksid” on juba natuke koltunud, mitte erkrohelised. Pähklid saab hästi kätte, kui oksi natuke painutada. Kuid algajat pähklikorjajat võib tabada üllatus: mõnes pähklis võib olla sees auk ja ei mingit tuuma. Nimelt muneb oma munad pähkli sisse pähklikärsakas. Munadest kooruvad vastsed, kes sisu ära söövad.

 

Pähklitest tunnevad rõõmu paljud metsaelanikud: need maitsevad oravatele, kes praegu talvevarusid koguvad, samuti hiirtele ja lindudele: pasknääridele ja mänsakutele.

Loodusgiid Peeter Hussar ütles, et tänapäeval inimesed enam väga laialdaselt pähkleid ei korja, seetõttu langevad need metsaelanike saagiks.

 

“Praegu on sarapuu aeg küll, aga Sagadi pargis on peamiselt linnud need ära tassinud. Mänsaku jaoks on pähklid põhitoiduks ning neid on praegu Sagadi pargis üllatavalt palju näha, rohkem kui tavaliselt,” rääkis ta.

 

Pähklid on väärtuslikud

Urmas Kokassaar kirjutab ajakirjas Elukiri, et pähklid on väga toitev suutäis. Ehkki pähklite söömisel me tuntavalt magusat maitset ei tunne, ei tähenda see veel süsivesikute puudumist.

 

Neid on pähklites kuni 10%. Rasvarohkus ja veevaegus muudavad pähklid eriti mõnusaks suutäieks, mis annab rohkesti toiduenergiat. Sarapuupähklid sisaldavad ohtralt vitamiine.

Rahvasuus on meie omamaisel pähklikandjal sarapuul palju nimesid: seda kutsutakse sarapiks, sarakaks ja pähklipuuks.

 

Sarapuu nimi tuleb sellest, et kõnealust puud kasutati taludes sageli aiapiirete ehk saradena.

Üks võimalus endale pähklisaak tagada on sarapuu kasvatamine aias. On olemas kultuursordid, kuid aeda võib edukalt istutada ka sarapikust toodud põõsaid.

 

Saak keskpärane

Mõned loodushuvilised ütlevad, et tänavune sarapuupähklite saak on üle keskmise, teised peavad seda suhteliselt niruks.

 

“Pähkliaasta on tänavu päris hea, mitu korda olen korjamas käinud. Puud on hästi täis. On ka tühje tuumi, aga maiustamiseks jagub,” rääkis Harjumaal elav Katrin Männik.

 

Rakke vallas elav Anneli on käinud samuti pähkleid otsimas, peamiselt Rakke mäel. “Sarapuid on siinkandis päris palju, pähkleid samuti, kuid pahatihti on need ussitanud,” rääkis ta.

 

Metsakaitse- ja metsandusuuenduskeskuse metsauuendusosakonna juhtivspetsialist Eda Tetlov ütles, et sarapuudel on pähkleid küll, kuid kõva kolmandik pole neist söögikõlblikud, sest kahjurid on tuuma hävitanud. “Tänavu oli kehv tolmeldusaasta, sarapuu tolmles juba talvel,” rääkis Tetlov.

 

Loodushuviline Marmelt Riibe ütles, et Porkuni kandis tänavu head pähklisaaki ei olnud. “Pähklid kukkusid põua tõttu juba suvel puudelt maha,” lausus Riibe.

 

Allikas: ajaleht Virumaa Teataja 18.09.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.