Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Politsei manitseb seenelisi ja marjulisi (2007-09-19 05:55:41)


Sügis on kätte jõudnud ning seene- ja marjaaeg ühes sellega. Kuid hooletu metsaskäik võib venida pikale – metsas ära eksida on arvatust lihtsam. Ka see suvi ja sügis pole erand, nii mõnigi on metsaande korjates metsa eksinud.

Viimane sellelaadne juhus oli teisipäeval, kui Pärnumaal Seljametsas oli metsa eksinud vanem naine. Pärnu politseiosakonna korrakaitsetalituse komissar Imre Veber  jagab mõningaid soovitusi metsaminejatele, kuidas hoiduda eksimisest ja kuidas käituda eksimise korral.

Ettevalmistused võiksid alata sellest, et tutvutakse metsapiirkonna kaardiga. Kindlasti peab oma käigust teavitama koduseid või naabreid: kuhu on täpselt kavas minna ning millal tagasi tulla. Kaasa võiks võtta mõned esmaabivahendid nagu plaastrid, kroonilise terviserikke korral ravimid; söögi- ja joogipoolist, väike taskulamp, vile endast märku andmiseks, võimalusel ümbruskonna kaart. Pistke taskusse nn jahimehetubakat ehk pähkleid-rosinaid, need annavad jõudu.

Kontrollige kindlasti, et kaasavõetud mobiiltelefoni aku oleks laetud. Jalanõud olgu sobivad ja mugavad ning soovitatavalt veekindlad. Riietus olgu soe, vettpidav ja soovitatavalt silmatorkav, et eksinud inimest oleks otsijail kergem märgata.

Orienteeruda aitavad metsas päike, metsasihid ja -teed ning suured objektid. Eksimise vältimiseks tuleb aeg-ajalt kontrollida, ega orientiir ole kadunud.

Kui ollakse siiski eksinud, siis tuleb helistada kodustele või politsei lühinumbril 110 ning järgida antavaid nõuandeid. Oluline on säilitada rahu ja mitte paaniliselt mööda metsa ringi joosta, sest sellega võib kodust veel kaugemale jõuda. Teades, et otsijad on saabumas, tuleb end päästjatele võimalikult kuuldavaks-nähtavaks ja leitavaks teha: padrikus kasutada vilet, pimedas taskulampi, võimalusel olla lageda koha peal.

Komissar Imre Veber paneb kõigile südamele, et kui teie lähedane inimene pole marjult-seenelt kokkulepitud ajaks koju jõudnud, või kui ta ei vasta telefonile, andke sellest teada võimalikult ruttu, sest iga minut on oluline. Veber toob näite viimasest metsaotsingust, kui Seljametsas seenele läinud 81-aastase vanadaami kadumisest teatati alles 20 tundi hiljem. See eksimislugu lõppes siiski õnnelikult, naine leiti elusa ja tervena.

Lääne Politseiprefektuuri Pärnu politseijaoskond

 

Allikas: ajaleht Oma Saar 18.09.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.