Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kartul jääb hinnarallist kõrvale (2007-09-16 06:14:48)

 
Korralik saak rõõmustab kartulikasvatajaid, aga tarbijatele peaks heameelt valmistama uudis, et kui enamik toiduained kallinevad märgatavalt, jäävad kartulid endist hinda.

 

Türi vallas Oisus kartuleid kasvatav Mäeotsa I talu peremees Allan Leesmäel on kartulivõtt alles pooleli, kuid juba nüüd jääb ta saagiga rahule. Möödunud aastal korjas Leesmäe hektarilt veidi üle 20 tonni mugulaid, tänavu tuleb tema hinnangul 30 tonni kindlasti täis.

 

Et saak on suurem, küsib Leesmäe möödunud aasta kolme ja poole krooni asemel tänavu kolm krooni kilost. «Kolm krooni on ka viimane piir, millega müüa, muidu jään kahjumisse,» sõnas ta.

 

Suvel oli Oisu kandis küllalt päikest ja vihma ning sügisel jahedust, mistõttu on kartulid hästi kasvanud ja koor kinni. «Kui sügisel on hästi soe, võib koor lahti jääda ja mugulad lähevad talvel mädanema, kuid tänavu ei tohiks seda muret olla,» selgitas Leesmäe.

 

Üks mure Leesmäel siiski on, nimelt on osa mugulaid paisunud heade ilmadega sellisteks nunnudeks, et inimtoiduks ei kõlbagi. «Sõna otseses mõttes on osa kartuleid suured nagu saiapäts,» lisas ta.

 

Järva Teatajas kuulutades on Leesmäe müünud kartuleid juba aastaid ja teab öelda, et mida aasta edasi, seda väiksemaks jääb inimeste huvi sügisel odavamat talvekartulit kokku osta. «Tundub, et inimesed ei viitsi enam kartuleid koorida,» naljatas ta.

Leesmäe peamisteks klientideks on jäämas pensionärid ja lasterikkad pered, kes peavad vaatama, kuidas toidu pealt raha kokku hoida.

 

Et kevadel jagati eakatele ja suurperedele tasuta suur hulk makarone, kardab Leesmäe, et eks seegi mõjuta tema äri mõneti.

Üleeilne Postimees kirjutab, et Eesti suuruselt teine kartulikasvataja Laheotsa talu võtab oma põldudelt mugulaid hektarilt 40 tonni või rohkemgi.

 

Laheotsa peremehe Johannes Valgu ütlust mööda võib tänavusi saake nimetada peaaegu rekordilisteks. «Päris kogu saaki meil veel võetud ei ole, aga praegu tundub küll hästi minevat,» sõnas ta. «Kvaliteet on ka hea.»

Valgu ennustuse kohaselt kartulihind natuke langeb, mistõttu suurenenud saak ei pruugi erilist sissetulekulisa tuua.

 

Teave

Kartulikilo hind Paides

Maksimarket 7.50 kr

Konsum 7.20 kr

A&O kauplus 6.90 kr

Säästumarket 6.48 kr

Grossi toidukaubad 5.60 kr

Paide turg 3–5 kr

 

Allikas: ajaleht Järva Teataja 15.09.2007

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.