Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kartuli madal hind teeb põllumehed nukraks (2007-09-14 06:57:36)


Lääne-Virumaa talunikud hindavad kartulisaaki keskmiseks. Kuid mugula odavnemine muudab kartulikasvatajad nukraks, sest hind ei vasta tehtud tööle ja kulutustele.

 

Kuigi tänavu räägitakse Eestis rekordiliselt heast kartulisaagist, peavad kohalikud talunikud seda siiski keskmiseks. “Umbes kümme protsenti suurenes saagikus ühelt hektarilt, võrreldes eelmise aastaga,” rääkis Simunas 30 hektaril kartuleid kasvatav Gustav Põldmaa. Tema sõnul jäi maa ikkagi liiga kuivaks ja niiskust oleks rohkem vaja olnud.

Haljala vallas Aasperes kartulikasvatust viljelev agronoom Õie Reineberg peab end “popsiks”, sest temal on kartuleid vaid 1,5 hektaril. Ka tema ei pea tänavust saaki roosiliseks. “Meie jäime põua kätte, nii et saak on isegi alla keskmise.” Kartuli suuruse üle nuriseda tema hinnangul ei saa, kuid mugulaid oli ühe põõsa kohta vähe.

 

Vanakülas Vinni vallas kartuleid kasvatav Mart Pärnaste on sellega tegelenud alles kolm aastat ja näeb kartulikasvatusel ikkagi tulevikku. Sel aastal tegi ta investeeringu ja ostis kartulikombaini ning plaanib edaspidi kartuli alla rohkem maad panna. Sel aastal 2,5 hektarile kartuleid pannud mehe sõnul on saak hea, kuid muretsema paneb selle hind.

Praegu on hulgimüügihind Pärnaste sõnul 3 kr 50 s, mis ilmselt veelgi langeb. Lõuna-Eestis müüakse tema teada kartulit hulgi juba kahe krooniga, sest saaki pole kuskil hoida ja väikeste kogustega kaubanduskettidesse ei pääse.

Pärnaste arvates annab kindluse see, kui on olemas kindel klientuur, ja ta loodab, et hind stabiliseerub novembri lõpuks.

 

Allikas: ajaleht Virumaa Teataja 13.09.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.