"Põllumajanduslike teadmiste ja innovatsiooni süsteemi" ehk AKIS programmi raames on põllumajandus- ja toidutootjatele (nii juriidilistele kui füüsilistele teemast huvitatud isikutele) ning valdkonna nõustajatele tulemas Eesti Maaülikooli poolt korraldatuna TASUTA tööalased täienduskoolitused:
Toiduhügieen ja -ohutus, keskaste (24 akad tundi)
Prof Mati Roasto ja lektor Katrin Laikoja poolt läbiviidav veebikoolitus annab teadmisi toiduhügieenialase koolituse läbiviimiseks ettevõttes, toiduohutuse töörühma juhtimiseks ja töötajates toiduohutusele suunatud hoiakute kujundamiseks.
Koolitus toimub 26.-28. august 2025.
Registreerumine kuni 19. august 2025 (või kuni õppekohtade täitumiseni).
Toiduohutuskultuuri kujundamine ja hindamine toidukäitlemisettevõttes
Toiduhügieeni määruses 852/2004 on uue nõudena sees ettevõtte toiduohutuskultuuri kujundamine, säilitamine ning sellekohaste tõendite esitamine.
Lektor Katrin Laikoja poolt veebi-infopäeval tutvustatakse, milliseid on mõned võimalused toiduohutuskultuuri kujundamiseks ja hindamiseks ettevõttes.
Infopäev toimub 19. september 2025.
Registreerumine kuni 15. september 2025.
Toidupatogeenide ülekandeteed, kasvu mõjutavad faktorid ning ohu minimeerimise võimalused
Prof Mati Roasto poolt läbiviidava veebikoolituse eesmärgiks on anda ülevaade olulisematest toidupatogeenidest- nende ohtlikkusest, kasvuparameetritest, levikuteedest ning ohjamise meetoditest.
Koolitus toimub 10. oktoober 2025.
Registreerumine kuni 6. oktoober 2025.
Toiduhügieen ja -ohutus, algaste (vene keeles)
Lektor Hilja Pillisner´i poolt vene keeles läbiviidav veebikoolitus aitab omandada baasteadmised toiduhügieeni põhimõtetest ja toidu käitlemisega seotud kohustustest ja vastutusest.
Koolituse sihtrühm: Toidusektori ettevõtete töötajad, ennekõike Eestis asuvad Ukraina sõjapõgenikud.
Koolitus toimub 17. oktoober 2025.
Registreerumine kuni 13. oktoober 2025.
Enesekontrollisüsteemi loomine ja auditeerimine
Lektor Katrin Laikoja poolt läbiviidav veebikoolitus annab juhiseid, kuidas välja töötada ja juurutada ettevõttes enesekontrollisüsteemi ning seda auditeerida ja ajakohastada.
Koolitus toimub 14. november 2025.
Registreerumine kuni 10. november 2025.
Toidu kestvuskatsed ning tõese säilimisaja määramine
Prof Mati Roasto poolt läbiviidava koolituse eesmärgiks on anda ülevaade toidu kestvuskatsete teostamise alustest ning toidu säilimisaja määramisest.
Koolitus toimub 21. november 2025.
Registreerumine kuni 17. november 2025.
Liha käitlemine väikeettevõttes
Lektorite, Marek Tepper´i ja Kristi Kerner´i, poolt läbiviidava koolituse eesmärgiks on anda ülevaade liha käitlemist reguleerivatest õigusaktidest ning liha ja lihatoodete käitlemisega seotud tehnoloogiate rakendamisest lihatööstuses.
Koolituse sihtrühm: liha käitlemisega seotud ettevõtete meistrid, tehnoloogid, juhid
Koolitus toimub 28. novemberil 2025 Tartus, Eesti Maaülikoolis
Registreerumine ja motivatsioonikirjade esitamine kuni 17. november 2025.
Tootmishügieeni tagamine toidu käitlemisel
Prof Mati Roasto poolt läbiviidava veebikoolituse eesmärgiks on anda ülevaade toidukäitlemisettevõtte tootmishügieeni mõjutavatest teguritest ning koristamise ja sanitatsiooni korraldamise alustest.
Koolitus toimub 4. detsember 2025.
Registreerumine kuni 30. november 2025.
Toidu sensoorne analüüs
Lektor Kristi Kerner´i poolt läbiviidaval koolitusel tutvustatakse toidu organoleptilisi omadusi ja nende tajumist meeleorganitega, antakse ülevaade sensoorse analüüsi põhitõdedest ja sensoorse analüüsi meetoditest.
Koolituse sihtrühm: toidutootmise ettevõtete tehnoloogid
Koolitus toimub 12. detsembril 2025 Tartus, Eesti Maaülikoolis
Registreerumine ja motivatsioonikirjade esitamine kuni 1. detsember 2025.
Koolitused toimuvad Põllumajanduse teadmussiirde ja innovatsioonisüsteemi (AKIS) raames, et aidata kaasa põllumajanduse ja toidutootmise sektori kestlikkusele ja konkurentsivõime kasvule.
Kohtumiseni maaülikoolis!
Eesti Maaülikool
Tel: 731 3275
F. R. Kreutzwaldi 56/1-A306
www.emu.ee/taiendusope
Allikas: EMÜ avatud ülikooli teade