Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mandariinikoores leiduv aine tapab vähirakke (2007-09-13 06:39:55)


Leicesteri farmaatsiakooli meeskond leidis, et mandariinides leiduv salvestrool Q40 muutub vähirakkudes toksiliseks ja hävitab need. Kõige suurem salvestrool Q40 kontsentratsioon on aga just puuvilja koores, kirjutab BBC.

 

Teadlaste sõnul võib vähki haigestumise tõusus osaliselt süüdi olla ka moodne harjumus koor ära visata.

 

Salvestrool Q40 on fütoaleksiin – aine, mida taimed toodavad näiteks putukate või seente eemaletõrjumiseks. Vähirakkudes leiduva ensüümi P450 CYP1B1 toimel muutub see aga toksiliseks. Selle tulemusena on ta teadlaste sõnul vähirakkudele 20 korda toksilisem kui tervetele rakkudele.

 

Uuringu juhtivautori dr. Hoon Tani sõnul leidub salvestrooli ka teistes puu- ja köögiviljades, näiteks spargelkapsas ehk brokolis ja rooskapsas. Siiski toodavad taimed seda ainet kõige rohkem siis, kui nakkuste tase on kõrge.

 

Seetõttu on moodsate taimekaitsevahendite kasutamine alandanud ka salvestrooli sisaldust meie toidus.

 

«Paljud looduses leiduvad ained omavad vähivastast toimet, kuid kuigi uuring näitas, et salvestrool omas vähivastast toimet laboritingimustes, ei ole meil tõendeid, et sel on sama toime ka patsientidele. Meil oleks vaja kliinilisi uuringuid, et öelda, kas nendest ainetest saab välja arendada vähiravimit,» ütles dr. Julie Sharp Suurbritannia vähikeskusest.

 

Allikas: www.postimees.ee 12.09.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.