Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tervis eestimaisest meest (2007-09-12 07:01:13)

 
Kuidas valida poodides pakutava eri värvuse, konsistentsi, lisandite ja maitsega mee hulgast see kõige parem ja tervislikum? Näpunäiteid jagab Eesti Meetootjate Ühenduse (EMÜ) juhatuse esimees ja meetootja Arvi Mölder.

 

Mölder soovitab mett ostes alati uurida, mis on sildil kirjas tootja ja tootjamaa kohta. Sildilt, mis on küll eesti keeles, võib pahatihti leida väiksema kirja, mille järgi pärineb purgi sisu hoopis Hiinast. Kindel võib olla toote peale, mis on varustatud Eesti kvaliteedimärkidega.

Meetootja sõnul tasub värsket Eesti kaupa otsida turult, kuid sealgi tasub jälgida, et müüja ei pakuks tegelikult võõramaist ja küsitava kvaliteediga toodangut.

 

Veski meetalu perenaise, Arvi Möldri abikaasa Sirje Möldri jutu järgi on tervisele kõige kasulikum mesi, mis pärineb mitte kaugemalt kui sada kilomeetrit inimese elukohast.

Mee värvitoonid ulatuvad vasekarva pruunist kuni helekollase, peaaegu valgeni. Värvus oleneb taimedest, millelt mesilased mett korjavad, nendeks võivad olla näiteks võilill, vaarikas, nõmmliivatee, mesikas, ristik, paakspuu, kanarbik vm.

 

Sellest, kas tegemist on ehtsa meega, saab Arvi Möldri väitel aru maitsest. Kes aga oma maitsmismeeles kahtleb, võib kvaliteedis veendumiseks kasutada paari kontrollvõtet.

Kõige lihtsam on mee ehtsuses selgust saada, kui panna lusikatäis mett klaasi vee sisse. Õige mesi ei lahustu kohe ära, küll aga juhtub see siis, kui meele on lisatud suhkrut. Teine viis toote ehtsust kindlaks teha on suhkrustumata mett lusika abil «venitada». Katkematu meenire viitab sellele, et mee kvaliteedis võib kindel olla. Veel tasub teada, et ehtne mesi suhkrustub, võlts aga mitte kunagi.

 

Milline mesi on tervisele kõige kasulikum? Meetootjate ühenduse esimees hindab kõrgelt kanarbikumett, sest see sisaldab mitu korda rohkem vitamiine ja mineraalaineid kui tavaline õiemesi. Väärtusliku koostise tõttu on kanarbikumesi ülejäänutest ka palju kallim, kilogrammi eest tuleb välja käia ligi 150 krooni.

 

Mölder selgitab, et kanarbikumesi on üheõiemesi – ajaks, mil kanarbik õitseb (august ja septembri esimene pool), on teised taimed juba õitsemise lõpetanud. Ja kuna õitseaeg on lühike, toodetaksegi kanarbikumett märksa vähem kui muud. Eesti Meetootjate Ühendusse kuulub 25 meetootjat, kanarbikumett toodab neist vaid viis-kuus.

 

Muu hulgas sisaldab mõrkja maitsega kanarbikumesi suvisest õiemeest rohkem valke ja mineraalsooli. Ka on selles kaks korda rohkem vaske, neli korda rohkem rauda ja tervelt 14 korda rohkem magneesiumi. Erinevalt suvisest õiemeest saadakse kanarbikumesi kärjest kätte pressimise teel, seetõttu sisaldab see palju suira, millel on mitu tervislikku omadust.

 

Kanarbikumeel on verejooksu peatav ja haavade paranemist soodustav toime, kõrge rauasisalduse tõttu tuntakse seda ka kui head kehvveresuse, vereringehäirete ja põletike ravijat.

 

Et mesi säilitaks oma raviomadused, tuleks seda hoida kuivas ja jahedas kohas.

 

Allikas: www.tarbija24.ee 12.09.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.