Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Homme antakse Emajõel avalöök Tartumaa maitsete aastale (2025-05-27 11:41:06)

 

 

Homme, 28. mail saab piduliku alguse Tartumaa maitsete aasta, kus regionaal- ja põllumajandusminister Hendrik Johannes Terras annab Tartumaale üle toidupiirkonna tiitliga kaasneva rändkahvli.

 

Terrase sõnul jäi Tartumaa maitsete aasta kontseptsioon silma teaduspõhise lähenemise, uuendusmeelsuse ja aktiivse kogukondliku tegevusega. „Siin on tugev toiduvõrgustik, kus oma jõud ühendavad nii toidutootjad ja -töötlejad, toidukultuuri edendajad kui ka teadusasutused,“ ütles minister.

 

Projekti eestvedaja ja Tartumaa Arendusseltsi tegevjuhi Kristiina Tammetsi sõnul kannab maitsete aasta edasi Tartu 2024 kultuuriaastaga saadud väärtuslikku kogemust kohaliku toidu ja toidukultuuri tutvustamisel. Ühtlasi on see oluline samm selle suunas, et Tartumaa võiks tulevikus kanda ka Euroopa toidupiirkonna tiitlit. „Oleme pannud kokku mitmekülgse programmi enam kui 100 sündmusega, mis kutsuvad osa saama piirkonna maitsetest ja elamustest. Toome esile nii Tartumaa toiduinnovatsiooni kui -ajalugu ning edendame toiduteadlikkust,“ selgitas ta.

 

Tartumaa maitsete aasta programm on üles ehitatud kolmele sambale: toiduinnovatsioon, toiduharidus ja kohaliku toidukultuuri edendamine. Toiduinnovatsiooni valdkonnas kutsutakse näiteks ellu arenguprogramm alustavatele naisettevõtjatele, korraldatakse toiduhäkaton ning seminar ringbiomajanduse ja kestliku toidutootmise teemadel. Samal ajal väärtustatakse piirkonna rikkalikku toidupärandit: tutvustatakse kohalikke ajaloolisi maitseid, viiakse läbi haridusprogramme koolidele ning kogutakse ja jagatakse kogukondlikke retsepte. Kolmanda olulise suunana tutvustatakse Tartumaa maitseid laiemale avalikkusele toidufestivalide ja -sündmuste kaudu, mille seas on näiteks Tartu toidu- ja veinifestival, Peipsi Toidu Tänav ning Sibulatee Puhvetite Päev.

 

Tartumaa maitsete aasta programm „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“ kestab aasta lõpuni ning toob esile maakonna rikkaliku ja mitmekesise toidukultuuri, täpsem programm on leitav lehelt visittartu.com/toidupiirkond. Tartumaa toidupiirkonna tegevusi veab Tartumaa Arendusselts koostöös Tartumaa Omavalitsuste Liidu, Tartu linna, Tartumaa Turismi ja paljude teiste partneritega.

 

Rändkahvel jõuab Emajõelinna üle mere eelmisest toidupiirkonnast – Saaremaa, Muhu ja Ruhnu maitsete aastalt. Aasta toidupiirkonda valitakse juba kümnendat korda eesmärgiga väärtustada Eesti toitu, arendada kohalikku ettevõtlust ja toiduturismi. Regionaal- ja põllumajandusministeerium annab toidupiirkonna tiitlit välja alates 2016. aastast. Varasemalt on toidupiirkonna tiitlit kandud Hiiumaa, Peipsimaa, Pärnumaa, Vana-Võromaa, Haapsalu ja Läänemaa, Põhja-Eesti, Järvamaa, Mulgimaa, Saaremaa, Muhumaa ja Ruhnu.

 

Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi 27.05.2025 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.