Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Õunahooajal tasub mõelda talvevarudele (2007-09-10 06:35:23)


Sügisene õunauputus vangistab küll perenaised tundideks pliidi ette vaaritama, aga talvine tervislik mahlajook ja omatehtud moos maitsevad poekraamist alati mõnusamini.

 

Tõnnaste talu perenaine Moonika Kangur on aastate jooksul kõikvõimalikud õunte hoidistamise viisid järele proovinud, peale selle on tal varuks suurepäraseid koogi- ja joogiretsepte, kirjutab Pärnu Postimees.

 

Moonika meelest sobivad moosiks kõige paremini hapud õunad, näiteks «Antonovkad«. «Ega seal muud kunsti ole kui vähese veega pehmeks keedetud õuntele lisada suhkur (umbes pool kilo suhkrut kilo õunte kohta) alles keetmise lõpus, keeta mitte üle viie minuti ning purgid-kaaned tuleb ikka keevast veest läbi lasta,» õpetab Moonika.

 

Moosist rammusama, kuid imehästi maitsva keedise jaoks keedab naine hästi paksu suhkrusiirupi ja kuumutab selles väikesed õunatükid klaasjaks. Parim õunasort selleks on «Melba». Kompotiks aga kõlbavad «Pärnu tuviõunad» ehk lambaninad ja Moonika üks lemmikutest «Sügisjoonik», mis maitseb eriti hästi oktoobris.

Paradiisiõuntest «Dolgo» saab aga valepohlamoosi. «Tavaliselt on need väikesed pabulad küll üsna ussitanud,» leiab Moonika. «Siis lõikan õuntel lihtsalt siledamad ja ilusamad kohad moosi jaoks välja.»

 

Mooside-kompottide kõrval teeb perenaine marineeritud ehk vekitud õunu. Kilo õunte kohta võetakse pool liitrit vett, lisatakse 150-200 g suhkrut, 2-6 tera vürtsi, 6-10 nelgitera ja 3 tükikest kaneelikoort, juba keedetud marinaadile panna juurde veel 1 spl 30-protsendilist äädikat.

Õuntel eemaldada südamik, torkida koor auguliseks, panna purki, valada marinaad peale ja kuumutada 85 kraadi juures 25-30 minutit. Sellisel viisil sissetehtud õunad teevad hea maitse salatitele ja sobivad prae kõrvale.

 

Kõigile õunahoidistele annab ilusa värvi aroonia, maitset teeb mitmekesisemaks pirnide-ploomide lisamine, eriti annavad mahedust magusad pirnid.

 

Kui purgid otsas ja õunamahla keetmisest juba villand, aga värskelt pressitud toormahlavarud ei taha ikka veel kahaneda, paneb Moonika sahvrisse valmima õunasiidri.

 

«Toormahla valan suurtesse plastpudelitesse, keeran kinni ja lasen lihtsalt paar nädalat sahvris seista, 15 kraadi on paras temperatuur,» rääkis perenaine. «Tumedates pudelites tuleb joogil parem maitse ja kui pirnimahlaga pooleks teha, on veel magusam ja parem.»

Kahe nädala pärast võib pudelid külmkappi panna, et käärimine lõpeks. Siis võib siidrit meenutava maitsega märjukest maitsma asuda.

 

Üle kõige meeldib Moonikale tervislik mahl, mida saab, kui õunad ja porgandid koos läbi mahlatsentrifuugi lasta.

Nagu vihmasadu ja kummikud, kuuluvad sügise juurde õunakoogid. Moonika paneb koogi peale tavaliselt «Valgeid klaarõunu». Üks lihtsamaid variante on pärmitaignale õunad peale laduda. Kui on aega mässata, võib jahtunud koogile teha mitut värvi tarretisest katte. Tarretis tõstetakse lusikaga õuntele siis, kui see veel päris kõvaks pole jõudnud taheneda.

 

Nostalgiamaitselise magustoidu tarvis on lihtsaim moodus ubinad niisama ahju lükata. Südamikuaugud võib täita kaneeli, rosinate, pähklite või meega, aga ka lisanditeta maitseb roog hüva.

Allikas: tarbija24.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.