Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Talvekartul tahab enne hoiustamist kuivada (2007-09-07 07:34:40)


Tänavu kartulitaimi kimbutanud lehemädanik, varrepõletik ning kuivlaiksus ei jäta kahjustamata ka mugulaid. Sestap tuleb enne talvevarude keldrisse viimist veenduda, et sinna ei satuks mädamugulaid.

 

Tiina Kondike soovitab vähimagi hoiukoha olemasolul sügisel talvekartuli ära osta. «Praegu on elu ju nii kalliks läinud, kartuli hind on teiste hindadega võrreldes lausa soodne,» põhjendas ta.

Et haigustekitajatest nakatunud mugulate keldrisse sattumist välistada, tuleb hoolikas olla nii kartulite põllult noppimisel kui ka nende hoiustamisel – pisimgi mädamugulast tekkinud kolle mõjub kogu talvevarule pikapeale hävitavalt.

 

Jõgeva Sordiaretuse Instituudi kartuliosakonna juhataja Aide Tsahkna rääkis, et esmalt tuleb veenduda kartuli koristusküpsuses.

 

Valgus rikub mugula

«Koristusküps on kartul siis, kui koor on kinnistunud,» ütles Tsahkna. Hilisematel sortidel ei taha meie kliimas koor kinni jääda, kui aga paar-kolm nädalat enne kartulivõttu pealsed eemaldada, lõpetab taim kasvamise ning mugulal kinnistub ka koor.

 

Juba suvel võiks põllult eemaldada haiged taimed, et nende mugulad ei hakkaks talvevaru kahjustama. «Tänavu oli palju ka kartulivarrepõletikku, see kahjustab esmalt taimevart ja tekitab seejärel ka mugulatele märgmädanikku,» tõi ta näite.

 

Mäksa valla Kulbi talu perenaine Tiina Kondike sõnul mõjub talvevarude säilimisele see, kui kartulit võtta ilusa ilmaga. Aide Tsahkna sõnul on viimasel ajal olnud aga nii palju vihma, et maapind on ikka märg ja seetõttu on väga oluline lasta kartulitel kuivada.

 

«Kõige sobivam on neid kuivatada 15-16 soojakraadi ja 90% niiskuse juures 10 päeva. Peab aga jälgima, et toidukartul ei saa valgust,» õpetas ta.

 

Valgus muudab kartulid roheliseks. Rohelised kartulid sisaldavad aga glükoalkaloide – solaniini ja sakoniini – ning need on tervisele kahjulikud juba väga väikestes kogustes.

«Ka toidukauplustes ei tohiks söögikartulit müüa valgustatud lettidel. Nende roheliseks minemist saaks vältida spetsiaalsete roheliste lampidega. Soomes tuleb toidukaupluses kartulit võtta pimedast kapist,» sõnas Tsahkna.

 

Küll aga mõjub valgus ja päikesepaiste hästi seemnekartulile, sest päikese käes korgistuvad koorepinna vigastused kiiremini ning päike tapab ka võimalikud mädanikke põhjustavad haigustekitajad.

 

Enne hoiustamist võiksid kartulid seista paar-kolm nädalat varjulises kohas: selle ajaga jõuavad haigustest kahjustunud mugulad mädanema hakata ja need saab säilitatavate hulgast välja sorteerida.

 

Parim toidukartuli säilitamise temperatuur jääb 4-5 soojakraadi juurde, seemnekartulit peaks hoidma kraadi võrra jahedamas ruumis.

 

Soe ruum pole kartulile hea – mugulate puhkeperiood möödub nii kiiremini, nad kaotavad rohkem niiskust ning muutuvad pehmeks ja kipuvad vastu kevadet idanema.

 

Tiina Kondike, kes oma talus kasvatatud kartulit ka Tartu avaturul müüb, soovitab vähimagi hoiukoha olemasolul sügisel talvekartuli ära osta: «Praegu on elu nii kalliks läinud, kartuli hind on teiste hindadega võrreldes väga soodne.» Tartu avaturul müüdi kolmapäeval toidukartulit hinnaga neli-viis krooni kilo.

 

Ta soovitab inimestel valida Saksa ja Hollandi päritolu sortide vahel, sest neil on silmad madalad ja koor õhuke.

 

Ligi 90 sorti kartulit

Viimased on praegu perenaiste seas menukad, sest ikka tahetakse, et kartulikoorimisel jääks võimalikult vähe jääke.

 

«Samas on neid aga raskem kasvatada, sest õhukese koorega kartulid võivad just ülesvõtmisel saada kergemini vigastusi, haigustekitajad pääsevad kergemini mugulasse ja seetõttu ei pruugi kartulid hästi ületalve säilida,» tähendas Aide Tsahkna.

 

Eestis aretatud kartulid on küll paksema koorega, kuid nende kasvatajad ja ületalve hoidjad võivad mugulate säilimises kindlamad olla. Ka on paljud välismaised sordid meie kliimas haigustele vastuvõtlikumad.

 

Tsahkna sõnul kasvatatakse Eestis praegu ligi 90 sorti kartulit – nende seast peaks oma leidma nii kartulisööjad kui -kasvatajad. Viimastel soovitab Tsahkna silm peal hoida Jõgeva Sordiaretuse Instituudi koduleheküljel www.sordiaretus.ee – sealt saab teavet uute sortide Eestimaa põldudel kohanemise kohta.

 

Et kartul säiliks

• Võta üles vaid koristusküpseid kartuleid – koor peab olema kinni!

• Lase kartulitel enne seismapanekut kuivada.

• Päikese käes võib hoida vaid seemnekartuleid.

• Enne talvistesse hoiukohtadesse panekut korja välja mädanikest nakatunud mugulad.

• Parim toidukartuli säilitamise temperatuur on 4-5 kraadi, seemnekartulil 3-4 kraadi.

 

Allikas: www.postimees.ee 06.09.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.