Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Energia talu õppepäeval jagati kasulikke tervisenõuandeid (2007-08-28 17:45:32)


Suure-Jaani lähistel Energia talus peetud maheviljeluse õppepäeval rõhutas talu peremees Aivar Siim, et mahetootmine võimaldab saavutada kontakti loodusega ning ammutada sellest energiat ja jõudu.

 

Maaelu Edendamise Sihtasutuse korraldatud koolitusel tutvustati maitse- ja ravimtaimede kasvatust ja koristusjärgset töötlemist ning taimesegude valmistamist. Kohal viibisid mahetootjad Viljandimaalt ja mujalt Eestist, kirjutab Sakala.

 

Aivar Siim demonstreeris külalistele mitu hektarit suurt ravimtaimevälja, kus kõige rohkem kasvab kummelit, saialille, naistepuna ja piparmünti, ning rääkis eri taimeliikide kasvatamise põhitõdedest.

 

«Eri taimedel on erinevad kogumisajad ja -põhimõtted, kuid õitsvatel taimedel on optimaalne korjeaeg tavaliselt õitsemisaja algus,» selgitas ta. «Kummel näiteks vajab idanemiseks palju niiskust, mistõttu see külvatakse augusti lõpul või septembri algul. Saak kogutakse juunis-juulis ning õisi korjatakse käsitsi ja spetsiaalsete kraapidega paarinädalaste vahedega kolm korda suve jooksul.»

 

«Kasvatame ravimtaimi looduspäraselt, mineraalväetisi ega keemilisi tõrjevahendeid siin ei kasutata,» toonitas Aivar Siim ning tõdes, et niisugune tootmine nõuab palju käsitsitööd. «Umbrohu rohime välja. Et väetame enamasti kompostiga, kulub ohtralt aega ja energiat selle valmistamisele. Saagi korjame ja pakendame samuti käsitsi.»

 

Peale omakasvatatu kogub Energia talu ravimtaimi ka loodusest, aga ainult valitud puhastelt aladelt.

 

Taimi korjatakse Siimu sõnul ajal, mil neil on suurim toimeainete sisaldus.

«Kiire kuivatus 35 kraadi juures tagab ravimtaimede loomuliku värvuse ja lõhna ning toimeainete säilimise,» rääkis ta.

 

Ravimtaimesegude koostamisel kasutab Aivar Siim rahvameditsiini raamatute tarkust, samuti konsulteerib ta Tartu ülikooli farmaatsiainstituudi teadlastega. Energia talu tooteid on tunnustatud ökomärgiga.

 

Siim rõhutas, et mahetootmine võimaldab taas saavutada kontakti loodusega, ammutada sellest energiat ja jõudu. Tema arvates võiksid kõik inimesed teha endale maitse- ja ravimtaimede peenra, kus kasvaks basiilik, petersell ja till ning naistepuna, pune, piparmünt ja meliss.

 

«Potikesed mahuksid kas või rõdule,» lausus ta ning lisas: «Kui oled taimede eest hingega hoolt kandnud, siis need ka aitavad.»

 

Mitut masti huvilisi

Mahetalunike seas hakkas silma ansambli Oort lauljana tuntud Aleksander Sünter, kes kasvatab oma talus Tääksi lähedal Kurnuvere külas astelpaju.

 

«Minu ema ja vanaisa tegelesid kunagi ravimtaimedega ning vanavanaema oli Saaremaal tuntud kupumoor, kes looduslike vahenditega inimesi ja loomi tohterdas,» kõneles ta.

Õppepäevale oli ta oma jutu järgi tulnud eelkõige teadmisi koguma, ent nimetas ka teise põhjuse: «Mahetootja litsentsi säilitamiseks on vaja säärastel koolituspäevadel osaleda.»

Pärnumaalt üritusele saabunud Maritsa Lepmets ütles, et tuli kohale, sest soovib oma tagastatud maadel ravimtaimekasvatusega algust teha.

 

Maitsetaimed parandavad seedimist

Maitse- ja ravimtaimesegude valmistamisest ja tarvitamisest pidas ettekande Põlvamaa Orapera talu perenaine Liisi Kutkina.

 

«Kui kasutada toitudes rohkesti maitsetaimi, väheneb vajadus soola järele, sest taimed sisaldavad ohtralt mineraalaineid. Regulaarselt maitsetaimi tarvitades võib soolast sootuks loobuda,» rääkis ta.

 

Toitudele soovitas Kutkina lisada majoraani, punet ja basiilikut. «Basiilikusortidega saab maitsestada nii magusaid kui soolaseid toite. Lõuna-Euroopas on see taim väga populaarne,» tõi ta näiteks.

 

«Kõik maitsetaimed on ühtlasi ravimtaimed, sest soodustavad seedimist,» lausus Kutkina ning andis kuulajatele lõpetuseks nõu, kuidas valmistada head grill-liha marinaadi.

«Marinaadi on hea teha veini- või õunaäädikast või keefirist ning maitsestamisel kasutada piparrohtu, koriandrit, vürtsbasiilikut, rosmariini ja soovi korral pisut tšillipipart. Juurde panna sibulat ja küüslauku.»

 

ENERGIA TALU www.energiatalu.ee:
• Talu pakub turistidele majutusteenust ning puhast loodust eksponeerivaid atraktsioone: võimalik on liikuda matkaradadel, sõita paadiga Navesti jõel ja teha kepikõndi Sakala mägedes.
• Talupaketis tutvustatakse oma tootmist: näidatakse põlde ja ravimtaimi, pakutakse teed ning soovijad saavad erisuguseid teesegusid kaasa osta.
• Energia talus korraldatakse ka õppepäevi.

 

Allikas: www.postimees.ee 28.08.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.