Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Läänemere kaitsel on vaja otsustavamaid samme (2007-08-24 15:19:33)

 

Maailma Looduse Fondi (WWF) hiljutine uurimus näitab Läänemere olevikku ja ka tulevikku mustades värvides. Eestimaa Looduse Fond (ELF) on võtnud Läänemere tuleviku ka enda südameasjaks ja aitab läbi mereprogrammi tegevuste koondnimetusega "operatsioon Päästerõngas" Läänemere olukorra teadvustamisele kaasa. On äärmiselt oluline, et kõikidel ühiskonna tasanditel teadvustataks edasiste õigete sammude vajalikkus.

 

Veel sellel aastal - 15. novembril - toimub Poolas Varssavis HELCOMi  ministrite tasandil kohtumine, kus võetakse vastu HELCOMi  Läänemere kaitse tegevuskava lõplik versioon. (Helsingi Komisjon ehk HELCOM korraldab rahvusvahelist koostööd Läänemere keskkonnakaitse konventsiooni alusel Läänemere merekeskkonna kaitseks. Konventsiooni eesmärk on kaitsta Läänemere piirkonna merekeskkonda kõikide reostusallikate eest. Eesti ühines konventsiooniga 1992 aastal).
 

Tegevuskavas on välja toodud neli peamist keskkonnaprobleemi, mille puhul on esmatähtis tegutseda: eutrofeerumine, ohtlikud ained, meresõiduohutus ning elupaikade ja bioloogilise mitmekesisuse jätkuv kadumine.

 

ELFi mereprogrammi koordinaator Helena Täär: "HELCOMi Läänemere kaitse tegevuskava kinnitamine ning täideviimine oleks suur samm edasi, sest selle alusel saaks teha juba vastavaid ettekirjutusi ja seadustes muudatusi riiklikel tasanditel."

 

ELF on suunamas lisaks õlitõrje vabatahtlike organiseerimisele rohkem tähelepanu eutrofeerumisega seotud probleemidele, et kaitsta Läänemere bioloogilist mitmekesisust. Samas on ELFi arvates parema merekaitse korraldamise üks oluline osa ka Eesti merealade põhjalik inventeerimine, mis oleks aluseks uute merekaitsealade loomisele, et tagada väärtuslike elupaigatüüpide ja liikide kindlamat säilimist. Näiteks juba 2008. aastal peab Eestis olema Natura 2000 merealade võrgustik ning koostatud ülevaade Eesti merekaitsealadest Euroopa Komisjonile.

 

ELF on otsustanud koostöös WWF-ga hoida kõiki meie merekeskkonnaga seotud probleeme teravalt tähelepanu all, et kindlamini tagada kõikide Läänemere äärsete riikide vastavate ministeeriumite huvi teha maksimaalselt rahvusvaheliselt koostööd tervema, puhtama ja elujõulisema Läänemere jaoks! 

 

Lähem info: ELFi kodulehelt www.elfond.ee  

 

Täpsemad aadressid:

http://www.elfond.ee/teemad/meri/merekaitse/cat-618  

http://www.elfond.ee/teemad/meri/merekaitse/cat-617  

 

 

Allikas: Eestimaa Looduse Fondi 24.08.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.