Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Taimed on võimelised loomasõnniku kaudu antibiootikume omastama (2007-08-24 07:16:54)

 

Minnesota (USA) ülikooli teadlased soovitavad olla ettevaatlikud elusloomadele pidevalt antavate antibiootikumide kogustega, kuna paljud taimed on võimelised sõnniku kaudu mulda sattuvaid tõhusaid kemikaale hõlpsasti omastama. Katses kasvatati maisi, kartulit ja salatit mullal, mis oli väetisena saanud vedelat seasõnnikut koos väga levinud veterinaarse antibiootikumi sulfometasiiniga. Kõigi kolme kultuuri puhul suurenes vastava kemikaali sisaldus. Antibiootikumi leiti nii taimede lehtedes kui ka kartulimugulates. See asjaolu näitab, et juurviljad on antibiootikumide kasutamise suhtes hoopis tundlikumad, kuna maa-alused taimeosad on kemikaaliga tihedamas kokkupuutes.

 

Uue avastuse võimalikeks negatiivseteks tagajärgedeks võivad olla allergilised reaktsioonid tundlikel sihtrühmadel (nt lapsed) või mikroobidevastase resistentsuse väljakujunemine, mis muudaks edasise antibiootikumide kasutamise ebaefektiivseks. Rühmajuhi, Holly Dolliveri hinnangul võib taimede antibiootikumide omastamine eriti raskelt mõjuda mahepõllumajandusega seotud valdkondadele, kuna peamise toitainete allikana kasutatakse seal just loomasõnnikut. Järgnevate uuringute objektiks peaksid olema edasise töötlemiseta tarbitavad kultuurid. Käesoleva uuringu tulemused avaldatakse ajakirja Journal of Environmental Quality juuli-augusti numbris: http://jeq.scijournals.org/cgi/content/abstract/36/4/1224

 

Allikas: Põllumehe e-uudised nr 7, 2007 / www.eurekalert.org/pub_releases/2007-07/ssso-pua071107.php

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.