Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Araabia kõrbeliiva kerkib maailma suurim siseaed (2007-08-23 06:50:27)

 

Saudi Araabia viljatusse kõrbe rajavad Briti insenerid ja teadlased siseaia, mille lilled ja puud annavad ülevaate meie planeedi 40 miljoni aastasest arengust, kirjutab The Observer. Pealinna Riyadhi lähedal asuv kuppelaed hõlmab 11 hektarit, mis teeb sellest maailma suurima siseruumides asuva aia.

 

Aeda loovate Barton Willmore’i meeskonna ja Happoldi büroo kõige ambitsioonikamaks eesmärgiks on soov luua külastajaile botaanilise ajaränduri tunne. Selleks rajatakse seeria maastikke, et näidata, kuidas planeet ja selle taimestik on aja jooksul muutunud.

 

Kupli disaineri ja Suurbritannia arhitekti Nick Sweeti sõnul algab reis 410 miljoni aasta tagusest ajast ja toob meid tänapäeva välja. Nii suursuguse ja ambitsioonika kupli kujundamine polnud lihtne. Kõige enam põhjustas peavalu see, kuidas hoida metsiku kuumaga siseaias jahedat õhku. Selleks ehitatakse kõrged kuplid, mis ulatuvad kohati 36 meetrini. Kuum õhk tõuseb üles ja külm liigub alla. Ligi kaks miljardit krooni maksev hoone varustatakse taastuva energiaga peamiselt päikese ja tuule omaga. Vett kogutakse maa-alustes reservuaarides.

 

Peamine kuningas Abdullah´ eesmärk hiiglasliku aia loomisel on anda Riyadhile kultuurilist kaalu, vahendavad tema assistendid. Aed peaks valmima 2010. aastaks.

 

Allikas: Eesti Päevaleht 22.08.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.