Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Püramiidi all saab peavalust lahti (2007-08-21 07:19:49)

 

Püramiidi all muutuvad žiletiterad jälle teravaks, taimed kasvavad kiiremini. Toiduained kuivavad, kuid ei rikne. Lõike- ja põletushaavad ning murdunud luud paranevad püramiidi sees kaks-kolm korda kiiremini. Pea- ja hambavalu ning liigesevalud taanduvad paarikümne minutiga.

 

"Ega seda mõju olegi võimalik päriselt kindlaks teha. Võib-olla polegi oluline, et peaksime kõike täpselt teadma ja seletada oskama, las mõni asi jäädagi väheke müstiliseks," arvab aastaid alternatiivmeditsiini uurinud ja sellest ise palju abi saanud Ott Penek omaenese vastselt valmis saanud püramiidis seistes.

 

Püramiidi ehitamise mõte oli tal juba aastaid.

Esiotsa kavatses endale püramiidikujulise maja ehitada.

"Selle mõtte laitis mul üks tark mees maha, ja õigesti tegi," usub ta. "Keila-Joale on terve küla jagu püramiidmaju ehitatud ja need, kes seal elavad, ütlevad, et iga inimene neis elada ei saa. Peab olema ette valmistatud."

 

Ühe väite kohaselt ei arene inimene püramiidi all elades enam edasi.

"Egiptuses ehitati püramiide ju säilitamiseks, mitte elamiseks," näeb Penek selles väites loogikat.

 

Tänapäeval ehitatakse püramiide peamiselt ravimiseks ja energia saamiseks.

Nii ka Kõrtsialuse külas, kus Ott Peneku püramiidi-idee läinud laupäeval teoks saanuks tunnistati.

 

Esimene kord ehitada

Alguses pidi püramiid tulema Kõrtsialuse vana koolimajaga ühele tasapinnale ja sisaldama endas infopunkti.

 

Koolimaja taha kavandatud söögikoha ehitamise käigus ilmnenud vajadus selle katusele ventilatsiooniruum ehitada ajendas kaht asja kokku panema ning püramiid hakkas kerkima Jäägri Grilli katusele.

 

"Siin on Rannu mäe kõige kõrgem tipp - 54 m üle merepinna. Pluss püramiidi enda kõrgus, natuke üle seitsme meetri," on asukoht Peneku sõnul püramiidile igati paslik.

 

Püramiidmaju oli Penek paar tükki varemgi projekteerinud - aga mitte ehitanud.

Nüüd tuli kõik otsast lõpuni kaasa teha: ise projekteeris, ise valvas ehituse järele ja omaenda firma, OÜ Kalot Ehitus ehitas.

 

"Projekteerimise juures ei ole midagi keerulist, sest kõik tingimused on ette antud," ütleb ta. "Panime vundamendi maha, määrasime teodoliidiga nurgad ära ja mõõtsime küljed. Pärast polnud muud kui andmed arvutisse sööta ja vastava valemi järgi kõik ülejäänud nurgad olidki käes."

 

Peneku sõnul võib püramiid ka seinteta olla; olulised on nurgad, mis koondavad energiat. Veel on oluline asend ilmakaarte suhtes (põhja-lõuna suunas) ning see, et püramiidi tipp oleks terav ja kaldenurk täpselt 51 kraadi, 51 minutit ja 40 sekundit. Ehitamise ajal mõõdeti kõik mitu ja mitu korda üle, et asi täpne tuleks.

 

Maarja-Magdaleena maarahva seltsi esindaja, kes ise juba kaheksa aastat püramiidi pidanud, mõõtis Kõrtsialuse küla püramiidi selle avamispäeval üle ja tunnistas õigesti tehtuks.

 

Kivikõnnirada, massaaž ja ravimtaimed

"Püramiidi ehitus ei tule sugugi odav," ütleb Ott Penek, kui selle heast säilitamisvõimest rääkides sünnib küsimus, miks ei ehitata näiteks kartulihoidlaid püramiidikujulistena. "Siin ei ole ju ühtegi sirget seina ja kõik nurgad tuleb viimistleda. Teiseks tuleb orienteeruda ilmakaarte suhtes, mis alati ei ole võimalik - detailplaneeringuga määratakse hoone nurgad ette ja seda teise nurga alla keerata pole võimalik."

 

Kõrtsialuse püramiidi ehitus (8,2 x 8,2 m2) läks maksma 120 000 krooni kanti.

Kuigi püramiid seinu vajada ei pruugi, on Kõrtsialuse oma ehitatud selle mõttega, et seda saaks aasta läbi kasutada. Kivikõnniraja all on põrandaküte, ühe seina ääres kamin. Ja et püramiid paikneb Jäägri Grilli peal, tuleb ka alt sooja.

 

"Möödunud talvel - seinad olid siis juba soojustatud - ei langenud siin temperatuur kordagi alla nulli," väidab Ott Penek.

 

Püramiidi ravitoime selle suurusest küll ei olene, ent Kõrtsialuse püramiidi kavandades mõeldi sedapidi, et sinna mahuks muudki peale paari lamamistooli.

 

"Siin võiks olla massaaž - tahame osta sellise massaažilaua, mis ise masseerib. Raviteesid võiks pakkuda, ravimtaimi, energeetiliselt laetud vett..." loetleb Penek võimalusi.

Üks juba olemas olev võimalus on püramiidis kulgev kivikõnnirada, mis jalatallal eri punkte mõjutab.

 

Peneku arvates võiks kohapeal olla inimene, kes oskaks nõu anda. Kuni teda pole, pannakse seinale juhend, kuidas püramiidis käituda: kui kaua seal olla, mida teha, mida ei tohiks teha.

"Näiteks viina võtta siin ei tasu - see lihtsalt ei mõju," muheleb ta.

 

Kindlasti hakatakse püramiidis viibimise eest ka tasu võtma. Esiteks on teiste püramiidipidajate kogemused näidanud, et tasuta asjadesse inimesed eriti ei usu. Teiseks tahetakse vähemalt püramiidi ülalpidamiskulud tagasi saada.

 

Saviravi tuleb tulevikus

Kõrtsialuse vanas koolimajas, mis püramiidiomaniku, OÜ Vanakooli asutamise ajendiks oli, käib tasapisi renoveerimine.

 

"Teine korrus tuleb peale ehitada ja uus katus panna," ütleb sellesama osaühingu juhatuse liige Ott Penek.

 

Teisele korrusele tuleb 46kohaline hotell. Veerand esimesest korrusest on kavas ehitada toitlustuskohaks, teine veerand jääb köögi ja olmeruumide päralt, kolmanda hõlmab suur saal, kuhu vähemalt sada inimest laua taha istuma mahub. Viimane veerand jäetakse ravitoimeks: mitmesugused saunad, massaaž ja kindlasti saviravi.

 

"Sellega läheb aega," ei taha Penek tähtaegadest umbkaudugi rääkida. "Ükski pank maale ehitamiseks laenu ei anna, suur lootus on Euroopa Liidule kirjutatavatel projektidel. Kui sealt poolegi vajaminevast rahast saaks - ehitus läheb maksma 5-6 miljonit krooni -, tuleb asi kõne alla."

 

Allikas: ajaleht Põhjarannik 18.08.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.