Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tromb tõstis kuuri koos koeraga lendu (2007-08-18 06:08:40)


Teisipäeva õhtul möllas tromb Väike-Maarja vallas Vao ja Kiltsi külas, murdis puid ja katusetahvleid ning pillutas puukuuri koos ketikoeraga lendu.

 

Kiltsi küla elanik Aive rääkis, et oli teisipäeval tööl Väike-Maarjas, kus ei sadanud piiskagi. Koju tulles avastas naine, et loodusjõud olid puukuuri koos seal ketis olnud koer Karuga eemale pillutanud.

 

“Tulin koju ja vaatasin, et selline õudukas,” sõnas Aive, kelle ütlust mööda näinud naaber, et tromb suisa lennutas kuuri ja neljajalgset. Aive selgitas, et koer magab puukuuris.

Aive andmetel murdis tugev tuul kodu lähedal oleva loomalauda katuse lahti. Taevast sadasid alla pöidla suurused raheterad. Kiltsi mõisapargis oli tromb maha murdnud suure puu.

 

Vao küla elanik Milvi ütles, et loodusjõud said teisipäeval jagu garaaži katusel olnud mõnest plaadist ja räsisid tõrvapappi.

 

Sel ajal kodus olnud Milvi tunnistas, et katuselõhkumist ta ei kuulnud. “Mühin ja kohin oli nii suur,” selgitas perenaine, kes koges sellist asja esimest korda.

 

Katusele lisaks lennutas tromb aias toole ja tõstis lauaplaate. “Eks oli selline võimas asi,” hindas Milvi, kelle arvates külastas tromb Vao küla teisipäeva õhtul kella poole kaheksa ajal, mil naise poeg oli just Tartu rongiga koju jõudnud.

 

Vaos ämmal külas olnud Endel Roosileht teadis, et tromb murdis katki maja hoovis üles pandud telgi kinnitusnöörid. “Lapsed vaatasid hirmunult aknast välja,” sõnas ta.

 

Külaelanik Andrei Ingeroinen vaatas samal õhtul televiisorit, kui kuulis esmalt tugevneva saju pladinat. Seejärel kuulis mees vägevat kõmakat. Teleri välja lülitanud, märkas Ingeroinen õuel raheterasid. Tugevnev tuul tõi ka täiskasvanule kõhedustunde naha vahele. “Mõtlesin, et viib maja kohalt minema,” tunnistas ta. “Ma pole sellist asja näinudki.”

Ingeroinen märkas, et maja vihmaveerennidest suurt abi ei olnud, sest tulvavesi paiskus katuselt suure kaarega alla. Marutuul langetas mehe andmetel külas mitu puud.

 

Väike-Maarja abivallavanem Kaarel Moisa ütles, et sai vahetult pärast trombi esimese telefonikõne ühelt kannatanult. Inimesed nägid Vao ja Kiltsi kohal musta keerist, vahendas Moisa.

 

Vallavõimude andmetel lõhkus tromb lisaks garaaži katusele veel ühe elumaja katust. Samuti murdis Vao tornlinnusel mõned katuseharja kivid. Moisa sõnul said marutuule tõttu kannatada peamiselt Vao ja Kiltsi küla inimesed, kuid tromb murdis puid ka lähiümbruskonnas.

 

Abivallavanema kinnitusel on omavalitsus loodusjõududest põhjustatud kahju tavaliselt ikka hüvitanud, kuid kannatanud peavad selleks tegema avalduse, kus kahjud on põhjendatud. “Igat situatsiooni vaadeldakse eraldi,” rõhutas Moisa kahjude hüvitamise korda.

 

Allikas: ajaleht Virumaa Teataja 17.08.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.