Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vana õunapuu näitab lahkumise eel imet (2007-08-18 06:03:06)


Viljandis Mureli tänaval üllatas ühel õhtupoolikul pererahvast õunapuu, mille küljes püüdsid valmivate viljade kõrval pilku ilusad suured õied.

 

Umbes neljakümneaastane ‘Tellissaare’ on varem käitunud nagu õunapuud ikka ja keeruline on öelda, miks ta otsustas vanas eas ebaharilikul ajal õitsema hakata. Pererahval oli juba varem plaan puu välja kaevata ja õitemeri on nüüd otsekui hüvastijätukink.

 

«Ma pole kunagi sellist pilti näinud, kus õunad ja õied on kõrvuti,» lausus maja perenaine Malle Laursoo.

 

Õisi on puul isegi rohkem kui õunu. See üsna tavatu vaatepilt muutis meele rõõmsaks ka ema abistama tulnud tütrel Kersti Karjusel.

 

«Ma oleks nagu kusagilt kuulnud, et õunapuud võivad vahel midagi sellist teha, aga oma silmaga pole seda küll näinud. Fantastiline!» oli temagi vaimustuses. «See puu ootab ammu väljakaevamist, aga pole lihtsalt südant olnud seda teha. Väga ilus on teda vaadata — otsekui tuleks nüüd suve lõpul kevad jälle tagasi.»

 

Polli teadlane Toivo Univer ütles, et kuigi tegemist pole just üliharuldase juhtumiga, näeb õunte kõrval õisi siiski üsna harva.

 

«Meie aiandis juhtub seda üle paari aasta,» rääkis teadlane.

«Minu arvates võib seda pidada omamoodi looduseimeks ning sellist puud peaks kindlasti näitama nii lastele kui lastelastele,» lisas ta.

 

Teine õitsemine

Polli aiandusuuringute keskus: Õunapuude teist õitsemist tuleb ette nendel aastatel, kui kesksuvi on olnud põuane. Teistkordne õitsemine näitab, et mõne oksa pungadel on olnud kasvuseisak. Kui oksal on pikkuskasv lõppenud ja ilm on soe, muutub kasvupung õiepungaks.


Allikas: ajaleht Sakala 17.08.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.