Keemilised ohud toidus
(6 akd tundi)
Koolitus toimub 14. jaanuaril 2025 kell 10.00 - 15.15
(registreerumine kuni 8. jaanuarini 2025)
Koolitus toimub BigBlueButton keskkonnas.
Koolitusel võivad osaleda kõik registreerunud huvilised (sihtrühmale piiranguid pole).
Koolituse maksumus: 75 eurot
Professor Tõnu Püssa koolitus tutvustab toidukäitlejatele põhiliste erinevates toitudes sisalduda võivate ohtlike ainete tekkimist, liikumist toitu, nende toksiliste toimete iseloomu, samuti oluliste ainete analüüsi ja kontrolli meetodeid ning annab soovitusi nende ainetega seotud riskide vähendamiseks toidu käitlemisel.
Koolitusel käsitletavad teemad:
- Mis on toiduohutus ja mis on toiduhügieen?
- Keemilise toiduohutusega seotud õigusaktid ja normid.
- Lühiülevaade toksikoloogiast.
- Põhilised keemilist ohtu põhjustavad ained - nende tekkimine, liikumine toitu, toksilise toime iseloom, analüüsid, kontroll, riski vähendamise meetodid:
- Taimsed mürgid - alkaloidid, lektiinid jt. looduslikud ohtlikud ained taimeõlides.
- Keskkonnamürgid:
- Mükotoksiinid
- Biogeensed amiinid
- Plii, elavhõbe ja arseen
- Dioksiinid ja polükloorbifenüülid (PCB)
- Taimekaitsevahendite jäägid ja väetised
- Veterinaarravimite jäägid toidus.
- Toidu töötlemisel ja säilitamisel tekkivad ohtlikud ained:
- Polüaromaatsed süsivesinikud (PAH)
- Maillardi reaktsiooni produktid sh akrüülamiid
- Klorometüülpropaandioolid õlides
- Kiiritatud toidud
- Toidu lisaained, eriti värvid. Valest doseerimisest ohtlikuks muutuvad lisaained nagu keedusool, sidrunhape, nitritid.
Toidu võltsimisest tulenevad ohud.
Sellel koolitusel osalemine on tasuline (75 eurot) ning vajalik on eelregistreerimine.
Koolitust ei salvestata.
Vaata ka 17. jaanuaril 2025 toimuvat veebikoolitust "Liha ja lihatoodete hügieen".
Professor Mati Roasto koolitus tutvustab tootjatele liha ja lihatoodetega seonduvaid hügieeninõudeid ning mikrobioloogilise ohutuse tagamise põhimõtteid sh
- Liha ja lihatooted toidutekkeliste haiguste põhjustajana;
- Liha ja lihatoodete ohutuse ja riknemisega seonduvad mikroorganismid;
- Tapahügieen ja selle olulisus;
- Tootmishügieen ja lihakäitlejate isiklik hügieen;
- Rümpadelt proovide võtmine.
Registreerumine sellele koolitusele
Eesti Maaülikooli avatud ülikooli koolituskalender
Kohtumiseni maaülikoolis!
Eesti Maaülikool
Tel: 731 3275
Fr. R. Kreutzwaldi 56/1-A306
http://avatudylikool.emu.ee/
Allikas: Eesti Maaülikooli avatud ülikooli teade