Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Arendatakse koolileiva programmi (2007-08-16 09:40:01)

 

Laupäeval, 18. augustil kell 11 toimub Eesti Põllumajandusmuuseumis Ülenurmel suur rukkimaarjapäeva tähistamine, mille käigus esitletakse ja pühitsetakse tänavune koolileib. 

 

Eesti Põllumajandus–Kaubanduskoja (EPKK) ja Leivaliidu koostööprojekt koolileiva valimiseks, valmistamiseks ja tutvustamiseks sai alguse tänavu kevadel. Projekti eesmärgiks on valmistada tervislik ja maitsev rukkileib, mille valivad koolilapsed ise. Projekti on kaasatud ka leivatootjad ning tervisliku toitumise spetsialistid. Koolileiva pakendi kujunduse saamiseks korraldati kevadel ka õpilaste seas võistlus, kuhu saabus 364 tööd. Neist valiti 12 edasiarendamiseks, mille põhjal reklaamiagentuuride konkursi võitja Droom kujundaski koolileiva pakendi ja plakati. Pakendi kujunduse aluseks sai Audru Keskkooli 3.a klassi õpilase Grete Posti joonistus. Nüüd on jõutud niikaugele, et valmis on nii pakendid kui ka koolidesse minevad reklaamplakatid.  

 

Koolileiba hakkavad tootma 5-6 tehast üle Eesti - need, kes on võimelised tootma naturaalse juuretisega rukkileiba. Leivad vastavad laste poolt valitud maitsele.

 

Leiba peetakse südamesõbralikuks toiduaineks, sest ta aitab organismi kolesteroolitaset alandada. Mineraalainetest on leivas märkimisväärselt fosforit, rauda, magneesiumi ja tsinki. Täisteraleib sisaldab palju erinevaid B-grupi vitamiine.

 

Rukkileiva toiteväärtuse määrab ära rukki-, rukkijahu ja -leiva keemiline koostis. Rukkileiva tervislikkust seostatakse lisaks seal leiduvate vajalike vitamiinide ja mineraalainete küllusega ka suure kiudainete sisaldusega. Piisavas koguses rukkileiva ja teraviljatoodete tarbimine tasakaalustab toitumist. Kiudained seovad vett ja tekitavad täiskõhutunde, vähendades nii rasva osakaalu toidus. Rukkileiva söömine vähendab haigestumist südame-ja veresoonkonna haigustesse ning pahaloomulistesse kasvajatesse. Kiudained alandavad vere glükoosi ja insuliini sisaldust, vähendades ka vere kolesteroolisisaldust.

 

Eesti Põllumajandus – Kaubanduskoda ja Põllumajandusmuuseumi seovad samuti pikaajalised tihedad koostöösidemed, mille käigus on algatatud rukkileiva programm “Rukkileib meie laual” alg- ja põhikooliõpilastele. Programmi käigus tutvustatakse lastele eestlaste maaharimistavasid, vilja kasvatamist ja leiva küpsetamist. Programmis on tänavu osalenud juba üle 500 lapse.

 

Olete oodatud rukkimaarjapäeva puhul korraldatavale koolileiva esitlusele laupäeval.


Lisainfo: EPKK juhatuse esimees Ants Käärma, info@epkk.ee, tel. 6009 349

EPKK koolileiva projektijuht Annika Raun, annika@epkk.ee, tel. 6009 349
Eesti Leivaliidu tegevdirektor Arnold Kimber, leivaliit@neti.ee, tel. 52 888 05

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Eesti Leivaliidu 16.08.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.