Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tudengid nopivad Pollis sügisõunu (2007-08-11 09:08:31)


Polli aiandusuuringute keskus hakkas eile esimesi sügisõunu puudelt maha võtma, kõigepealt läksid noppijad Edgar Haagi katseaeda.

Edgar Haagi käe all on aianduse tulevikku suunatud uurimised: nõrgakasvulised pookealused, mis on istutatud lähestikku, vahedega poolteist korda neli meetrit. Seitsmeaastased puud on pikka kasvu teadlasest madalamad, aga õunu täis. Tänavune on neil kolmas kandeaasta.

 

«See on 'Auksis', parim Leedu sort, mis Eestis kasvab,» sõnas aiandusteadlane kaht üliõpilasest noppijat õige rea algusse juhatades. Iga puu pealt peaks saama viis kuni kümme kilogrammi õunu.

«Need siin on rahvusvahelised katsed. Korraga on neljas riigis võrdluses samad alused ning sordid Lätist, Leedust, Eestist ja Valgevenest,» lisas Priit Pedastsaar, üks korjajaist.

Priit Pedastsaar õpib maaülikoolis kolmandal kursusel aiandust ning talle pakub sügavat huvi kõik, mida Pollis tehakse. Tema diplomitöö tuleb luuviljaliste biokeemiast ning selleski loodab ta Polli kogemustele.

Noor huumorimees teab ka oma õunanoppijast paarilise, ülikoolis usuteadust õppiva Dana Kriti diplomitöö teemat: «See on Eedeni aiast.» Tütarlaps ainult muheles selle peale.

Polli aiandusuuringute keskus jäi tänavu ilma ploomidest ja ka kirsisaak oli üsna kesine. Ent õunapuud kannavad siiski vilju.

«Kogu saaki ei oska praegu hinnata,» lausus Edgar Haak. «Ehk saame sada tonni kätte.»

Suveõunad ongi Pollis juba niisama hästi kui nopitud. Põhiline sort oli 'Krügeri tuviõun'. Puid pole palju ja needki on noored. Seetõttu läks suveõunu müüki vaid tonni ringis.

 

HAAGI AED

 

Edgar Haak kasvatab katseaias õunu ja pirne nõrgakasvulistel pookealustel. Katsetes on nelja riigi üksteist õuna- ja kuus pirnialust ning kaks õuna- ja üks pirnisort.

 

Allikas: Sakala.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.