Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mustikaid tuleb tonnide kaupa (2007-08-10 06:53:57)

 
Tänavuse hea marjasaagi ja hinna tõttu on inimesed toonud kokkuostupunkti rekordkoguse mustikaid ja muid marju. Pühapäeval tuli marjade äraandmiseks seista järjekorras koguni paar tundi.

Oma aia punaste sõstardega sõitis üleeile Türile Wiberg Foodi ukse taha paidelane Irja Kabonen, kes tõstis kaalule kolm suurt ämbrit marju. «Käin sõstraid siia toomas igal aastal, milleks siis lasta marjadel raisku minna,» ütles ta.

 

Mustikaid tuli seninägematult palju

 

Kolme ämbri eest saadud natuke üle 130 krooni eest võib Kaboneni meelest tunnike põõsa juures istuda küll. Ka hind, mis teisipäeval oli 4.50 kilost, on tema meelest mõistlik.

Kokkuostu juures oligi näha kõige rohkem punaste sõstardega tulijaid. Türilasel Malle Jakobsonil oli ka suur pang lähedal asuvast metsast korjatud ja puhastatud mustikaid.

 

Vastuvõtja Marju Rikbergi ütlust mööda on paljud inimesed püsikäijad, kes hooajati marjakorjamisega tegelevadki. «On inimesi, kes teenivad mustikatega 500 krooni päevas, usinamad toovad marju koguni 3000 – 5000 krooni eest nädalas,» täpsustas ta.

Rikberg lisas, et korjajatele on abiks erakordselt hea mustika–aasta. «Nii palju mustikaid kui tänavu pole mina siin seitsme aasta jooksul näinud,» kinnitas ta.

 

Vähehaaval tõusnud mustikate kokkuostu hind küünib puhastatud marjadel praegu juba 30 ja puhastamata marjadel 22 kroonini.

Wiberg Foodi juhataja Ragmar Rikbergi ütlust mööda pole nii kõrget hinda varem makstud, samuti pole kunagi niisuguses koguses mustikaid Järvamaalt kokkuostu toodud. «Praegu oleme ostnud ligi seitse tonni mustikaid, millest pooled on korjatud Järvamaalt,» sõnas ta.

 

Marjade kokkuost kestab

 

Mustikaid kuhugi edasi ettevõte müünud pole, Wiberg Food pakendab marju, seeni ja köögivilju ise. Väikestes pakendites mustikad on viimastel aastatel läinud Balbiinole, kes toodet edasi turustab. «Läbi nende on meie pakendatud marjad läinud ka Läti Rimi poeketti müügiks, hind on küll kõrge, kuid Lätis keegi samasugust toodet ei paku, seepärast on ka ostjaid,» selgitas Rikberg.

Eestis müüvad Wiberg Foodi tooteid kõige rohkem Selveri kauplused.

 

Lisaks mustikatele ja punastele sõstardele ootab kokkuost ka musti sõstraid, kukeseeni ja karusmarju. Rikbergi ütlust mööda maksis eelmisel aastal mustade sõstarde kilo 3.50, aga tänavu 10 krooni. «Et Poolast sel aastal külmakahjustuse tõttu marju ei tule, saame rohkem maksta,» selgitas ta.

 

Karusmarjakilo maksab kolm krooni, kuid eriti palju neid ei tule. Kuigi kukeseente eest on ettevõte nõus maksma koguni 45 krooni kilost, tuuakse neidki vähe. Põhjus pole halb seeneaasta, vaid vähesed kasvukohad Järvamaal.

 

Punased sõstrad müüb Wiberg Food edasi kodumaistele marjaveinitootjatele, aga kukeseened puhastab ja pakendab.

Sel nädalal on kokkuost avatud iga päev kl 14 – 17, järgmisest nädalast, kui marju hakkab vähem tulema, võivad lahtiolekuajad muutuda.

Rikberg soovitas metsas marjul käia ka edaspidi, sest kokkuost ootab sügise poole pohli ja jõhvikaid.

 

Allikas: Järva Teataja

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.