Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu LV: Rahvusvaheline ajalookonverents võtab vaatluse alla Tartu linna alguse (2024-10-21 06:37:27)


8.–9. novembril toimub Tartu ülikooli muuseumi valges saalis rahvusvaheline ajalookonverents „Piiskopilinn Tartu – 800 aastat Tartu algusest“, millega tähistatakse Tartu linna alguse 800. aastapäeva.

 

Konverentsil esinevad tuntud ajaloolased Eestist, Lätist ja Saksamaalt. Ettekanded käsitlevad Tartu linna ja piiskopkonna ajalugu keskajal väga erinevatest vaatenurkadest ja eluvaldkondadest ning annavad pildi Tartust kui toonasest piiskopkonna keskusest ja Tartu  kujunemisest oluliseks linlikuks keskuseks mitmete sajandite vältel.

 

1224. aastal määras piiskop Hermann oma piiskopkonna toomkiriku asupaigaks Tartu. Toomkiriku asupaik tähendas, et Tartust sai piiskopkonna keskus. Otsusega rajada toomkirik Tartusse pani piiskop Hermann alguse ka Tartu linnale.

 

Tartu keskaja uurija ja ajalookonverentsi programmi ühe koostaja Mihkel Mäesalu sõnul nimetati 1235. aastal Lihula piiskopkond ametlikult ümber Tartu piiskopkonnaks. „Nimetati ümber seepärast, et piiskopkonna keskus oli juba 1224. aastast alates olnud Lihula asemel hoopis Tartu. Kuna Tartu puhul ei ole teada ei linnaõiguse annetamise daatumit ega ka täpset aastat, millal Tartu raad ametisse astus, siis on 1224. aasta parim daatum, mida linna asutamisena tähistada. Otsus rajada Tartusse toomkirik tähendas seda, et Tartusse tuleb linn. Sisuliselt võib seda otsust pidada linna asutamiseks,“ selgitas Mäesalu.

 

Konverentsi raames esitletakse ka Tartu piiskopkonnast kõnelevat raamatut „Tartu piiskopkond, 1224–1558: kõige võimsam territoorium“, mille autorid on Madis Maasing, Ain Mäesalu, Mihkel Mäesalu, Anti Selart, Heiki Valk, Aldur Vunk ja koostaja Koit Rikson.

 

Konverents „Piiskopilinn Tartu – 800 aastat Tartu algusest“ on mõeldud nii ajaloolastele, ajaloohuvilistele tartlastele, õpetajatele, üliõpilastele, aga ka kõigile neile, keda huvitab Tartu linna ajalugu ja linna kujunemine võimsaimaks keskuseks sajanditeks.

 

Konverents on tasuta, kuid osalemiseks tuleb end registreerida aadressil https://tartu.ee/tartu800  Samalt leheküljelt leiab ka konverentsi programmi. Konverentsil on eesti-inglise-eesti sünkroontõlge.

 

Konverentsi korraldavad Tartu linnavalitsus, Tartu linnamuuseum, Tartu ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituut ning Tartu ülikooli muuseum.

 

1. novembrist on Tartu Ülikooli muuseumis avatud Tartu linna 800. aastapäevale pühendatud näitus „Nähtamatu Tartu. 800 aastat linna algusest“, mis viib vaataja keskaegsesse Tartusse. Näituse keskmes on ajaloolised sündmused, mis olid linna sünni alguseks, ning linnaruum ja selle elanikud esimese saja aasta jooksul.

 

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.