Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Algatati Alutaguse rahvuspargi laiendus (2024-10-18 05:47:24)


Kliimaminister Yoko Alender käivitas Alutaguse rahvuspargi laiendamise protsessi, et viia lõpule kaitse korraldamine aladel, mis on mitmeid aastaid olnud planeeritava kaitseala faasis. Rahvuspargiga liidetakse piirkonnas säilinud kõrge väärtusega loodusalad, peamiselt sood ja metsad, ning nendega piirnevad juba olemasolevad kaitsealused püsielupaigad.

 

Kliimaminister peab rahvuspargi terviklikkuse tugevdamist Eesti looduskaitses oluliseks sammuks. “Lisanduvate alade abil kujuneb Alutaguse rahvuspargist toimiv kaitseala, mis kindlustab, et siinsed liigid, elupaigad ja ajalooline loodusmaastik säilib ka meie lastele ja lastelastele. Meil on Eestis veel paiku, kus on silmapiirini laiuvad metsad ja sood. See on tohutu väärtus, mida ei tohi näppude vahelt libiseda lasta,“ sõnas Alender Iisaku looduskeskuses Alutaguse rahvuspargi laiendamise algatusele allkirja andes.

 

Rahvuspargile uute aladel liitmisega kindlustatakse kaitseala terviklikkus ja sidusus ning tõhusam kaitse ohustatud liikidele, sealhulgas lendoravale, kalakotkale, laanepüüle, metsisele ning karvasjalg-kakule. Alutaguse põlised laaned ja sood moodustavad Eesti ühe kõige olulisema loodusmassiivi. Rahvuspargi koosseisu jääb ka Eesti pikim liivarand, uhked kriivad ja Eesti suurimad sood. Rahvuspargi laiendus annab ka olulise panuse kogu Eesti ühtse looduskaitsevõrgustiku toimimisse ja eesmärki kaitsta 30% meie loodusest.  

 

Alutaguse rahvuspark täieneb 7400 hektari võrra juba kaitse all olevate püsielupaikadega ning 17 000 hektari võrra valdavalt riigimaadel asuvate loodusmaastikega. Alutaguse rahvuspargi pindala on muudatuste järgselt ligi 70 000 hektarit, mis teeb ta võrreldavaks meie vanima ja suurima rahvuspargiga, Lahemaaga. 

 

Rahvuspargi laiendamise plaanidega alustati 2020. aastal, mil Eestimaa Looduse Fond tegi toonasele Keskkonnaministeeriumile ettepaneku kõrge loodusväärtusega alade kaasamiseks rahvuspargi koosseisu. Keskkonnaamet analüüsis ettepanekut põhjalikult ning valis välja kõige väärtuslikumad alad. Kliimaministri otsuse järgselt koostab Keskkonnaamet eelnõu ja viib läbi selle avalikustamise ja kõigi asjaosaliste kaasamise. Alutaguse rahvuspargi laienemise lõpliku otsuse langetab Vabariigi Valitsus.  

 

Allikas: Kliimaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.