Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Viljandi linn kutsub vapiroosi päevale (2007-08-02 08:25:25)

 

Reedel, 3. augustil kella 13-20 leiab Viljandi raekojas, selle juurde kuuluvas pargis ja roosiaias ning veetornis aset kolmas vapiroosi päev.

 

Linnavalitsuse avalike suhete peaspetsialisti Eha Mooseli sõnul on päeva keskseks sündmuseks kavandatud Viljandi kunagise linnapea August Maramaa skulptuuri avamise tseremoonia, mis algab kell 14 raekoja hoone kõrval Trepimäe alguses.

 

Skulptuuri autori Aili Vahtrapuu lausus, et pronksi valatud elusuuruses kuju väärtustab August Maramaa isikut ja tema linnapeaks oleku tegusat perioodi. August Maramaa oli Viljandi linnapea aastatel 1919-1921, linnavolikogu liige aastatel 1921-1927 ja uuesti linnapea 1927-1939.

 

Eha Moosel ütles, et avatseremoonial kõnelevad endised ja praegused linnajuhid, kes kõik on istunud raekojas sama laua taga, kus August Maramaa linna hea käekäigu ja väljanägemise nimel töötas ning väärikalt Viljandi kodanikke teenis. «Kohale tulevad ka August Maramaa perekonna järeltulijad,» lisas ta.

 

Trepimäe värav saab roosipuud

Vapiroosi päeva idee algatanud mittetulundusühingu Valge Roosi Klubi liikmed istutavad raekoja roosiaia Trepimäe pool asuvasse väravasse roosipuud. Roosid, rohelus ja korras haljastus olid August Maramaale tema tegevuse ajal südameasjad.

 

Linnavalitsuse avalike suhete peaspetsialisti Eha Mooseli sõnul oodatakse vapiroosi päevale juba alates kella 13-st, mil saab aktsiaseltsi Vilmix õpitoas vaadata martsipanist või suhkrumassist roose ja soovi korral neid ka ise valmistada.

 

Raekoja pargis müüakse roosiistikuid ja aianduskirjandust. Vaadata saab fotonäitust August Maramaa tegevusest ja väljapanekut fotovõistlusele «Roosid ja kujunduselemendid Viljandi aedades» esitatud töödest.

 

Veetorni pääseb tasuta

Viljandi sümbolit ja turismiobjekti vana veetorni saab sel päeval külastada tasuta. Ajaloohuvilistele on raekojas kell 16 kavas ekskursioon, mida juhib August Maramaa aega uurinud Heiki Raudla.

 

Kogu päeva jooksul antakse raekoja ees kontserte. Neil esinevad muusikakooli flöödiansambel ja vanamuusika ansambel, Eve Stuudio ja Oma Stuudio, laulustuudio Viva la Musica, ansambel Olla Daam, tantsu- ja moekool Face, Jana Abzalon ansambliga ning rahvatantsuansambel Mulgi Marid, kultuuriselts Vabajalg ja tantsuklubi seltskonnatantsudega.

 

Kell 17 algab raekoja roosiaias ansambli Kuninglik Kvintett kontsert, mille eel autasustatakse fotovõistluse võitjaid ja tänatakse vapiroosi päeval osalenud esinejaid. Päeva kava on kokku seadnud Silvia Soro. Kohale tuleb ka August Maramaa näitleja Andres Tabuni kehastuses.

 

1930. aastate aiapeo stiilis üritus on kõigile tasuta. Külastajaid oodatakse kübarate ja piknikukorvidega. Korraldajad on mõelnud ka toitlustamise peale, pakkudes pirukaid, kooke ja kergeid eineid. Lastele avatakse mängunurk.

 

Eesti ajaloouurijate arvates on Viljandi linna vapp pärit Saksa ordu aegadest. Linna pitsati esimene teadaolev kujutis pärineb aastast 1465, kuid arvatavasti kasutati seda juba 1429. aastal.

 

Vapiroosi päeva korraldavad Viljandi linnavalitsus ja kultuurimaja, mittetulundusühing Valge Roosi Klubi ja Päikesekillu perekeskus paljude ettevõtlike inimeste kaasabil.

 

SELGITUS

Eha Moosel, avalike suhete peaspetsialist

Vapiroosi päeva korraldamise eesmärgid on väärtustada rooside kasutamist linna haljastuses ja koduaedades, süvendada viljandlastes kodukohatunnet ning teavitada avalikkust Viljandi ja tema vapilille sajandite taha ulatuvast ajaloost.

 

Allikas: ajaleht Sakala 01.08.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.