Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Veterinaar- ja Toiduamet kinnitas Newcastle haiguse ametliku diagnoosi OÜ Abja Muna kanafarmis. (2007-08-01 11:31:28)

 

Newcastle haigus on liigispetsiifiline, ainult lindudel esinev Paramyxoviridae sugukonna Rubalavirus perekonda kuuluva paramüksoviiruse serotüübi 1 viirustüvede põhjustatud nakkushaigus.

Newcastle haigus on maailmas, sh Euroopas levinud ning tihti registreeritud haigus, mis tulenevalt tema tekitatud majanduslikust kahjust kuulub eriti ohtlike loomataudide nimekirja.

Vältimaks viiruse edasist levikut teistele linnukarjadele kuulub haigestunud kari likvideerimisele ning rakendatakse loomatauditõrje seaduse kohased meetmed - taudipunkti karantiin, 3km raadiusega ohustatud tsoon ning 10 km raadiusega järelevalvetsoon, millistes kehtivad piirangud eluslindude ning linnukasvatussaaduste liikumisele.

Amet tuletab meelde, et kodanikel, kes reisivad riikidesse, kus on lindude gripi juhtumeid tuvastatud, on soovitav vältida kontakte farmis peetavate lindude ja ka metslindudega ning linnulaatadel ja -turgudel käimist. Eestisse naasmisel ei ole isikutel lubatud enne 48 tunni möödumist siseneda loomakasvatushoonetesse- ja rajatistesse.

Linnupidaja on kohustatud haiguse kahtluse korral kohale kutsuma piirkonda teenindava volitatud veterinaararsti või järelevalveametniku, et linnugripp kliiniliselt diagnoosida, proovid võtta, episotoloogiline uurimine teostada ning loomataudi leviku tõkestamiseks vajalikud kitsendused ja abinõud rakendada.

Newcastle haigust põhjustavat viirust on eelnenud aastatel isoleeritud tuvidelt ning seega soovitab Veterinaar- ja Toiduamet igati vältida kodulindude ning vabalt elavate lindude kokkupuutevõimalusi, takistada metslindude ligipääsu söödale, samuti kõrvaliste isikute viibimist ettevõtte territooriumil.

Täpsemat infot Newcastle'i haiguse tõrje eeskirja kohta on võimalik leida : https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=615840 ning Loomatauditõrje seadusest https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12803824

 

Allikas: Veterinaar-ja Toiduameti (VTA) 01.08.07 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.