Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Puu-uurijatega rannaparki uurima (2007-08-01 06:43:36)

 

Kolmel päeval, 3., 6. ja 7. augustil kell 14, 14.20, 14.40 ja 15 ootavad puuuurijad kõiki huvilisi Kärdla rannaparki jalutuskäigule, et õppida tundma tähtsaid pargipuid.

 

Reedel, 3. augustil on Rannapaarguga piirneval pargialal avatud ühepäevakohvik nimega Onu Ööbiku Köök. Kohviku asukohaks saavad nn rohelised raamid ja liivakast. Köögis saab teha imeilusaid liivakooke, liivatorte, keeta liivasuppi ja teha liivapraadi. 3. augustil kell 12- 14 teeme mängukookide meistriklassi, kus valmistame vahtkummist, papist, paberist, liimist ja kõikvõimalikest vidinatest mängukooke ja mängutorte.

 

Kui mängukookidest isu täis saab, on võimalik ka päris-pannkooki süüa, sinna kõvasti moosi peale panna ja morssi kõrvale juua. Kohe pärast meistriklassi algabki lastele ja lapsemeelsetele mõeldud puuuurijate etendus. “Sedalaadi, teatri vahendeid kasutav õppevorm ei ole Eestis veel väga levinud, küll aga mujal Euroopas, eriti Põhjamaades.

Meie rõõmuks oli etenduse initsiaator Maria Joanna Madise valmis jagama Exeteri ülikoolis õpitut,” rääkis Onu Ööbiku tegevuspargi idee autor ja rajaja teatrikunstnik Mae Kivilo. Madise Exeteris tehtud lõputöö üheks osaks oli samalaadne puid uuriv etendus Killertoni ürgmetsas, Devonis.

 

Asja mõtteks on asukohta sobituv teater (site-specific theatre), kus kasutades teatri vahendeid, uuritakse mingit paika ja sellega seotut. Nii saab sündmuse asukohast mängu peaosaline. Etendus “Puu-uurijad” on järjekordseks sammuks teel Onu Ööbiku pargi valmimise poole.

 

“Onu Ööbiku Park on Eesti lastekirjandust, pärimust ja keskkonnasõbralikku meelelaadi liitev tegevuspark, mis ehk ühel ilusal päeval avab uksed Kärdla rannas. Praegu jahvatab pargi rajamise-ideed bürokraatiamasin ja see ei käi teatavasti kiiresti,” selgitas Kivilo ning tõdes, et suurte ettevõtmiste puhul on see paratamatu.

 

Onu Ööbiku Park ei tähenda pelgalt ehitisi-mänguväljakuid, selle peamiseks mõtteks on hoida ja tutvustada lastele oma, Eesti kultuuri, oma lugusid, laule ja tegelasi. Tänavu on SA Ööbiku Park korraldanud töötubasid Kärdlas ja Tallinnas, osalenud Hiiumaa lastefestivali korraldamisel, Eesti Raadio Ööülikooli Hiiumaa-loengusarja ettevalmistamisel.

 

Puu-uurijate saamisloost Suve alguses, Hiiumaa lastefestivali ajal, võis Kärdla Rannapargis esimest korda näha paberkostüümides tegelasi, kes viisid möödujad Rannapargi ja selle ajaloo radadele. Ühiselt uuriti pargis kasvavaid puid ning mõeldi sellele, kui tihedasti on meie olemine seotud puudega.

 

Puu-uurijad, nagu me neid tegelasi nimetame, on jaanuarist alates uurinud Kärdla ja Rannapargi ajalugu, vanu lugusid ja pajatusi, pargis kasvavate puuliikide iseärasusi, puidu traditsioonilist ja tänapäevast kasutamist. Kogutud materjalist valmiski etendus-jalutuskäik “Puu-uurijad”. Töös osalesid Kärdla, Käina ja Tallinna koolilapsed ning puudemaailmast huvituvad täiskasvanud.

 

Kogu tegevust juhatas nii materjali kogumise kui ka etenduse sünni ajal Maria Joanna Madise sihtasutusest Ööbiku Park. Etendus-jalutuskäik kestab umbes tund aega ja sel ajal liiguvad matkajad mööda tähistatud rada ühe tähelepanuväärse puu juurest teise juurde. Jalutajaid võtavad vastu tegelased ammustest aegadest või muinasjutumaailmast. Koos arutletakse erinevatel, puudega seotud teemadel.

 

Jalutuskäiku jääb meenutama etenduse alguses saadud vihikuke. Puu-uurijate etendus on valmis saanud keskkonnainvesteeringute keskuse, Eesti kultuurkapitali, kultuuriministeeriumi ja Kärdla linnavalitsuse toetusel.

 

Allikas: www.hiiumaa.ee 31.07.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.