Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ohtliku taimekahjustaja viljapuu-bakterpõletiku levikust (2007-07-31 09:51:17)


Seoses viljapuu-bakterpõletiku (Erwinia amylowora) tuvastamisega 2005. aastal Leedus ning käesoleval aastal Lätis kutsume Eesti elanikke veel kord üles ettevaatlikkusele paljundusmaterjali ja istikute teistest liikmesriikidest Eestisse, s.h koduaedadesse, toimetamisel.

Taimetoodangu Inspektsioon (TTI) on ülalnimetatud kahjustaja monitooringut viinud läbi seitse aastat. Kahjustaja esinemist Eestis tuvastatud ei ole, mille tulemusena on Eesti alates 2005. aastast tunnistatud nimetatud kahjustaja suhtes kaitstavaks piirkonnaks Euroopa Ühenduse seadusandluse mõistes.

Mistahes ohtliku kahjustaja suhtes kaitstava piirkonna staatus tähendab tavapärastest rangemate nõuete kehtestamist, millega Ühendusesiseses kaubavahetuses tuleb arvestada. Nii näiteks tähendab see viljapuu bakterpõletiku puhul, et kahjustaja suhtes kaitstavasse piirkonda on selle peremeestaimi lubatud toimetada üksnes sarnast staatust omavatest piirkondadest. Samas annab kaitstava piirkonna staatuse omamine aga ka olulise eelise meie paljundus- ja istutusmaterjali tootjatele, võimaldades toodangu turustamist teistesse sama kahjustaja suhtes kaitstavatesse piirkondadesse, sealhulgas Soome.

Haigestunud taimede lehed, õied ja viljad muutuvad mustaks, iseloomulik on haigestunud taimeosadest bakterlima eritumine, eriti niiske ilmaga ning haigestunud võrsetipu paindumine allapoole. Saastunud ja nende lähiümbruses olevad viljapuu bakterpõletiku peremeestaimed kuuluvad hävitamisele.

Ehkki on teada ka muid viise, levib kahjustaja peamiselt paljundus- ja istutusmaterjaliga. Sellest tulenevalt peab kaitstavasse piirkonda toimetatav õuna-, pirni-, viir- ja tuhkpuu, ebaküdoonia, pihlaka, toompihlaka, astelpihlaka, küdoonia, tuliastla, Davidi fotiinia ja villpöörise paljundus- ja istutusmaterjal olema varustatud taimepassiga, millel on tähis ZP b2. Ilma sellise dokumendita materjali Eestisse toimetamine on keelatud. Eelpool nimetatud istikuid ostes palume taimepassil ZP b2 tähistuse olemasolu kindlasti üle kontrollida.

Mitte vähem oluline ei ole kehtestatud nõuete järgimine ka kõigi teiste Eestisse toimetatavate taimede ja taimsete saaduste puhul, kuna üksnes koostöös isikute ja ettevõtjatega, kaasa arvatud hoolikas kaubanduspartnerite valik ja tootmise spetsiifikast tulenevate riskide asjatundlik maandamine, on võimalik vähendada seni veel mitteesinevate kahjustajate Eestisse toimetamise ohtu.

Lisainfo TTI veebilehelt http://www.plant.agri.ee/?op=body&id=24 või taimetervise osakonnast tel 671 2622.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 31.07.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.