Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tulbisibulate hoidmine üle suve (2007-07-28 08:10:51)

 

Tulbisibulad kaevatakse välja lehtede kolletumise alguses. Siis on sibulad veel ilusa terve kestaga ja pesad kandapidi koos. Kui pealsed on juba kuivanud, ei pruugi sibulad enam kvaliteetsed olla.

 

* Erinevatel sordirühmadel ja sortidel saabub koristusaeg eri aegadel, väiksematel taimedel varem kui suurematel.

 

* Ülesvõetud tulbisibulaid kuivatatakse varjus hästi tuulduvas kohas. 4-5-päevase tahenemise järel hakkavad tütarsibulad emasibula kanna küljest eralduma ja on paras aeg tulbisibulate puhastamiseks.

 

* Kuni uute õiealgmete täieliku moodustumiseni esimese 3-4 nädala jooksul pärast väljakaevamist on sibulate parim säilitustemperatuur 23-25 kraadi, pärast seda aga hoitakse neid kuni istutamiseni 18-20kraadises ruumis. Üle 30kraadises kuumuses kuivavad õiealgmed ära.

 

* Jälgi, et hiired väljakaevatud tulbisibulaid nahka ei paneks.

 

* Tulbisibulad istutatakse sügisel 1,5-2 kuud enne maa külmumist (tavaliselt septembris) päikeselisele peenrale 5-15-cm vahedega 10-20 cm sügavusele kergesse, viljakasse, neutraalsesse kuni nõrgalt aluselisse vett hästi läbilaskvasse mulda.

 

* Tulbid õitsevad, olenevalt sordist, aprilli algusest juunini.

 

* Tulpe kasvatatakse samal kohal 1-3 aastat.

 

* Kes iga-aastase tulbisibulate väljakaevamisega ei viitsi jännata, võib kasvatada sorte, mis seda ei vaja – näiteks ‘Foster’, ‘Kaufman’, ‘Greig’ ja ‘Darvin’. Need võivad kasvada ühel kasvukohal 3-5 aastat. Samuti võib kasvatada metsikuid tulpe.

 

Allikas: SL Õhtuleht 27.07.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.