Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Augusti algus peaks Eestisse tooma taas ilusa ilma (2007-07-27 10:15:39)

 

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi sünoptiku Merike Merilaini sõnul on oodata, et Kesk-Euroopas tugevneva kõrgrõhuala laiendab end augusti algul ka Läänemerele, see tähendab aga ilusamate ilmade tulekut. Täna on aga oodata selle nädala ilusaimat ilma.

 

Nädalavahetusel on Merilaini teatel oodata taas riburada saabuvaid tsükloneid, mis ei lase igavust tunda ei sünoptikuil ega ka väljas uitajail. «Üks paremaid päevi on täna, mil tsüklonite vaheline kõrgrõhuhari on lahkumas ja mere poolt saabuv uus sadu ei jõua veel kõikjale. Peipsi või Võrumaa järvede ääres võib ehk isegi rannailmaga arvestada,» teatas Merilain.

 

Lääne pool on pilved kiiremalt kohal ning seenelisel või marjulisel olgu ikka märgapidavad varud kaasas.

 

Laupäeval liigub Merilaini sõnul üks madalrõhulohk öösel üle ja järgmine sätib päeva peale, seega on rannailma lootus üsna väike. «Veelgi heitlikum on ilm pühapäeval-esmaspäeval-teisipäeval, mil nõrgenev tsüklon on ületanud Skandinaavia ega mõtlegi Läänemere ruumist kiirelt kaduda. Vihma jagub igasugust: kergest piserdusest suurema sabinani,» märkis Merilain.

 

Tema sõnul on aga nii pika tsüklonaalsuse järel loogiline, et mõneks ajaks peaks kõrgrõhuala võimaluse saama. «Seda ilmamudelid ka pakuvad, et Kesk-Euroopas tugevnev kõrgrõhuala laiendab end augusti algul ka Läänemerele. Ehk peitub selles arengus positiivne muutus terve viimase suvekuu jaoks,» uskus Merilain.

 

Vaatamata ilmale, tuleb Merilaini sõnul aga suve kasutada niisugusena nagu ta meil on, sest pikk pimedus ei jää tulemata.« Ja kus oleks veel nii vaheldusrikas kui siin ja praegu: päeva jooksul kõigub ilmameeleolu tumehallist vihmasagarast türkiissinise taevani.»


Õhutemperatuur käib omasoodu juulikuu mõõdukuse piirimail. Kõige suuremaks puudujäägiks võib sünoptiku sõnul pidada seda, et siiani pole merevesi kõigis kodurandades soojaks saanud või on juba jahtunud. «Seevastu Vahemeres on kuumalaine all merelaines eelmisel nädalal +30,5ºC ära mõõdetud, igatahes selline number paar päeva tagasi Sitsiilia lähedal kirja pandi. Jääb üle vaid loota, et see tohutu kogutud soojus ei küpseta eriti raevukaid tsükloneid Lõuna-Euroopas, kui maismaa sügisel jahtuma hakkab.»

 

Põhja-Euroopas näib ilm juba sügise moodi olevat, kuid Atlandilt tulevad tsüklonid on Eesti jaoks üsna leebed olnud. «Erandiks oli 23. juulil Läänemerele saabunud üsna väikese ulatusega, kuid kindlasti tormitsüklon. Vilsandil registreeriti tuule kiiruseks 22 m/s. Eks avamerel võis lühikest aega torm ollagi, lihtsalt andmed puuduvad,» märkis Merilain.

 

Allikas: www.postimees.ee 27.07.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.